Het Regionaal Archief Rivierenland verzamelt en beheert archieven, afbeeldingen, historische kranten, boeken en documentatie over de gemeenten Buren, Culemborg, West Betuwe, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel en Zaltbommel en over polders en waterschappen in Rivierenland.

Kasten in depot 8 van het RAR

Regionaal Archief Rivierenland

Het archief is van en voor iedereen. Een onderzoek naar je voorouders, huis, regio of iets anders in Rivierenland begint op deze website. Wij verzamelen en bewaren jouw geschiedenis in de vorm van akten, foto's, films, boeken, kranten, kaarten, en nog veel meer.

Let op!

Tussen kerst en oud & nieuw is onze SoD dicht. Wil je stukken nog voor kerst laten digitaliseren, vraag ze dan uiterlijk maandag 11 december aan!

Meer lezen over SoD

Werkgebied van RAR

Actueel

Nacht van het Archief groot succes!

De Nacht van het Archief is weer voorbij. Het was een groot succes. Meer dan 200 mensen kwamen griezelen bij waargebeurde enge verhalen uit Rivierenland.

Inventaris Archief Hervormde gemeente Acquoy is klaar

Fenne heeft het hele archief van de Hervormde gemeente Acquoy (1687-1981) geïnventariseerd. Het archief is nu dus gemakkelijk te doorzoeken. Je kunt de stukken op onze studiezaal bekijken.

Bekijk ook

Verhalen van het RAR

Noem een onderwerp en er is wel iets over te vinden bij het RAR: van wolven tot carnaval en van onderduikers tot kappers. Regelmatig vertelt Ella een verhaal aan de hand van vondsten uit onze archieven. Bekijk ze allemaal op ons YouTube-kanaal.

Puzzel je mee?

Hou je van puzzelen en van lokale geschiedenis? Dan hebben we een leuk project voor je! Het RAR zoekt enthousiaste mensen die online gegevens uit notariële aktes willen invoeren. Zo wordt deze waardevolle informatie makkelijk doorzoekbaar. Het invoeren doe je gewoon thuis vanuit je luie stoel.

Zoeken in archieven

Hoe doe je onderzoek in archieven?

Hoe zoek je online in archieven?

We bewaren ook jouw geschiedenis!

Archieven saai en stoffig? Welnee! Kom maar eens bij het RAR kijken. Ella leidt je rond en vertelt je wat er zo leuk is aan archieven. Maar pas op... het is echt verslavend!

Coronacollectie

Het coronavirus heeft enorme gevolgen voor iedereen. Om onze (klein)kinderen een beeld te geven van deze bijzondere tijd, bouwen we aan een coronacollectie. Maar daar hebben we hulp bij nodig.

Voorkant jaarverslag RAR 2022

Onderzoeksbron, geschiedbron, inspiratiebron, verhalenbron, kennisbron, bronbewaker... Het archief is dit alles en nog veel meer. Ons jaarverslag over 2022 is klaar en heeft als thema: BRON