Digitaliseren op verzoek

Een gratis service

Het RAR heeft een service waarbij je gratis archiefstukken kunt laten digitaliseren (Digitaliseren-op-Verzoek/Scanning-on-Demand). Sommige stukken digitaliseren we niet. Dat heeft te maken met bepaalde wetten of omdat het stuk voor ons te groot of in te slechte staat is om te digitaliseren. Wij behouden ons het recht voor je verzoek af te wijzen. Je kunt geen rechten aan deze service ontlenen. Openbare stukken zijn ter inzage op onze studiezaal.

 

Van welke archiefstukken kan ik scans bestellen?

Je kunt alleen opnamen bestellen van archiefstukken waar het S-o-D icoontje bij staat. Dit zijn de volgende soort archiefstukken:

  • Archiefstukken/dossiers in overheidsarchieven die ouder zijn dan 100 jaar
  • Bouwdossiers/bouwtekeningen en hinderwet/milieuvergunningen, ook jonger dan 100 jaar

Hoeveel verzoeken kan ik per week doen?

icoon SoDJe kunt drie inventarisnummers per week aanvragen. Je kunt alleen digitale opnamen bestellen van archiefstukken waar het digitaliseren-op-verzoek-icoon (zie links) bij staat.

 

 

Hoe bestel ik digitale bestanden?

Klik op het inventarisnummer dat je wilt laten digitaliseren. Klik vervolgens op het tweede icoontje rechts boven de groene balk 'Scannen op verzoek' (document met CD).

Op het scherm verschijnt een popup met je verzoek. Je kunt hier kiezen om de stukken aan te vragen of om verder te zoeken.
Als je op ‘stukken aanvragen' klikt, verschijnt een scherm. Voer hier je naam en e-mailadres in en klik op ‘versturen’.

Je ontvangt een automatische ontvangstbevestiging.

 

Hoe snel wordt mijn verzoek verwerkt?

We proberen het digitale bestand (of bestanden van een inventarisnummer) binnen 10 werkdagen na ontvangst van het verzoek toe te sturen en op de website te zetten. Soms kan het binnen enkele dagen, soms vergt het meer werk. Als het aanvraagde stuk gedigitaliseerd is ontvang je automatisch een e-mail met daarin direct de mogelijkheid om het digitale bestand (pdf) te downloaden. Daarna komt het binnen enkele dagen ook ter beschikking op onze website.