Digitaliseren op verzoek

Een gratis service

Het RAR heeft een service waarbij je gratis archiefstukken kunt laten digitaliseren (S-o-D of Scanning on Demand). Sommige stukken digitaliseren we niet. Dat heeft te maken met bepaalde wetten of omdat het stuk te slecht is om te digitaliseren. Wij behouden ons het recht voor je verzoek af te wijzen. Je kunt geen rechten aan deze service ontlenen.

Beste onderzoekers, 
In verband met drukte en het tijdelijk uitvallen van personeel bij het digitaliseren, kan de verwerking van uw verzoek om digitalisering de komende weken mogelijk langer duren dan u van ons gewend bent: mogelijk ook langer dan de 10 werkdagen die er nu uiterlijk voor staan. We zijn tevens druk bezig met vernieuwing van het digitaliseringsproces en hopen u zo spoedig mogelijk weer snel en adequaat te kunnen helpen.

 

Van welke archiefstukken kan ik scans bestellen?

Je kunt alleen opnamen bestellen van archiefstukken waar het S-o-D icoontje bij staat. Dit zijn de volgende soort archiefstukken:

  • Archiefstukken/dossiers die ouder zijn dan 100 jaar
  • Bouwdossiers/bouwtekeningen en hinderwet/milieuvergunningen, ook jonger dan 100 jaar

Hoeveel verzoeken kan ik per week doen?

icoon SoDJe kunt twee inventarisnummers per week aanvragen. Je kunt alleen digitale opnamen bestellen van archiefstukken waar het digitaliseren-op-verzoek-icoon (zie links) bij staat.

 

Hoe bestel ik digitale bestanden?

Klik op het inventarisnummer dat je wilt laten digitaliseren. Klik vervolgens op het tweede icoontje rechts boven de groene balk 'Scannen op verzoek' (document met CD).




  1. Op het scherm verschijnt een popup met je verzoek. Je kunt hier kiezen om de stukken aan te vragen of om verder te zoeken.



  2. Als je op ‘stukken aanvragen' klikt, verschijnt een scherm. Voer hier je naam en e-mailadres in en klik op ‘versturen’.

  3. Je ontvangt een automatische ontvangstbevestiging.

 

Hoe snel wordt mijn verzoek verwerkt?

We proberen het digitale bestand (of bestanden van een inventarisnummer) binnen 10 werkdagen na ontvangst van het verzoek toe te sturen en op de website te zetten. Soms kan het binnen enkele dagen, soms vergt het meer werk. Je krijgt bericht als het bestand of de bestanden beschikbaar is/zijn op de website.

Hoe vraag ik een digitale versie van een recentere bouwtekening aan?

Vanwege de wetgeving rond auteursrecht publiceren we bouwtekeningen van na 1945/1955 niet op onze website. Als de digitale opnamen gereed zijn, sturen we deze daarom direct via WeTransfer naar je toe.