Mijn Studiezaal

MijnStudiezaal.nl, uw persoonlijke online omgeving voor historisch onderzoek!

Wat is Mijn Studiezaal.nl en wat kan ik ermee?

Uw eigen platform om uw historisch onderzoek te organiseren en uit te voeren. Dat is wat het is, maar wat betekent het concreet en waarom zou dit voor u als onderzoeker interessant zijn?

U kunt bijvoorbeeld:

•    eigen dossiers vormen op basis van archiefstukken die u met labels heeft gebundeld;
•    de door u gedownloade scans terugvinden in Mijn Studiezaal;
•    uw onderzoek bij meerdere archiefdiensten op één plek online beheren;
•    aantekeningen maken en berichten plaatsen;
•    vragen stellen aan andere deelnemers van Mijn Studiezaal en aan de deelnemende archiefdiensten of reageren op onderzoeksvragen van anderen;
•    in een bericht of een reactie een link opnemen naar een archiefstuk of een afbeelding toevoegen;
•    beschrijvingen van archiefstukken als ‘favoriet’ kenmerken en ‘labelen’;
•    een hashtag (#) aanbrengen, zodat soortgelijke berichten gemakkelijker gevonden kunnen worden;
•    filteren op organisatie en/of hashtag;
•    downloads en producten die tegen betaling worden aangeboden via iDEAL of met uw creditcard betalen.

Hoe kan ik ermee aan de slag?

Via deze instructie wordt uitgelegd hoe u een account kunt aanmaken; dat is de eerste stap. U kunt een account aanmaken op www.mijnstudiezaal.nl. Bij het aanmaken van een account zijn uw naam, e-mailadres en een wachtwoord verplicht. De andere gegevens zijn niet verplicht, u kunt deze op een later moment nog toevoegen.

Uw account wordt nu aangemaakt. Een automatisch gegenereerde e-mail met een activeringscode wordt direct opgestuurd naar het opgegeven e-mailadres. Klik op die code om uw account te activeren. Niet geactiveerde accounts worden weer opgeruimd.

inloggen mijn studiezaal

Daarna richt u uw eigen profiel in, precies zoals u dat wenst. U blijft aan het roer en bepaalt wie wat kan zien. U kunt Mijn Studiezaal alleen voor uzelf gebruiken. Wilt u communiceren of op de hoogte blijven van activiteiten van een andere onderzoeker of een bepaalde dienst, dan kan dat ook. U kunt uw profiel ook volledig openbaar aanmaken.

Welke instellingen zijn er mogelijk?

Wanneer u uw profiel hebt aangemaakt, kunt u op onderzoek gaan bij alle diensten die zijn aangesloten op archieven.nl. U zoekt, vindt, labelt, geeft commentaar, filtert en bewaart. Het maakt niet uit waar de archiefstukken zich bevinden, bovenstaande functionaliteiten werken bij alle aangesloten diensten. Spoedig komt u tot de conclusie, dat is in ieder geval de verwachting, dat u niet de enige bent.

instellingen

Op het scherm verschijnt een tijdlijn. Op deze tijdlijn worden openbare berichten en/of vragen van u, maar ook van anderen getoond. Hierop kunt u reageren, eventueel een link opnemen naar een archiefstuk of zelfs een afbeelding toevoegen. Gaat u naar het menu-item 'Mijn Tijdlijn', dan ziet u alleen uw berichten en vragen die specifiek aan u gesteld zijn.

Heeft iemand een reactie of opmerking achtergelaten op een bericht dat u hebt geplaatst dan krijgt u standaard een e-mailnotificatie. Maar ook in Mijn Studiezaal ontvangt u notificaties op basis van uw instellingen. Hebt u daar echter geen behoefte aan, dan zet u die functie uit en ziet u de berichten alleen in de tijdlijn.

Het spreekt uiteraard voor zich dat u ook kunt filteren op organisatie.

Privacy, het is en blijft een gevoelig onderwerp

DE REE archiefsystemen zal op geen enkele wijze misbruik maken van uw privégegevens. E-mailadressen zijn nooit zichtbaar en worden uitsluitend gebruikt voor zuiver servicegerichte doeleinden van Mijn Studiezaal en Archieven.nl. Dit wetende mag het aanmaken van een profiel voor u toch geen belemmering meer zijn?

Tot slot

Het Regionaal Archief Rivierenland is ervan overtuigd dat Mijn Studiezaal een waardevolle en gratis aanvulling is op de functionaliteiten en de content die archieven.nl sowieso al heeft. Het vergemakkelijkt uw archiefonderzoek. Wij hopen u snel te mogen verwelkomen op dit nieuwe platform. Alleen op die manier ontdekt u welke mogelijkheden Mijn Studiezaal u biedt!