Schade door gebruik
Als je met archieven werkt, kun je schade tegenkomen. Maar hoe zien die verschillende schades er nu uit? Deze keer: schade door gebruik.
Aan archiefstukken kun je vaak zien dat ze veel zijn gebruikt, dan zie je dat een stuk al door veel handen is gegaan. Vaak geeft dat lichte schade aan de randen, zoals kleine scheurtjes of ezelsoren. Soms zie je ook vingerafdrukken op de hoek van een blad, rechts onderaan. Dat is dan letterlijk ‘beduimeld’ papier.
Als de schade door gebruik wat groter is, kan deze worden behandeld. Dat doen we als er risico is op extra schade door raadplegen of digitaliseren van het archiefstuk.
Bij het digitaliseren is het erg belangrijk dat alle informatie van een archiefstuk leesbaar is. Een ezelsoor wordt terug gevouwen, grotere scheuren en rafelige randen worden glad gestreken en versterkt met Japans papier en stijfsel. Japans papier heeft lange papiervezels en is daardoor sterk en dun tegelijk. Die transparantie is nodig om te zorgen dat de tekst leesbaar blijft. Het stijfsel wordt zelf gemaakt en is een neutrale en natuurlijke lijm. Het is belangrijk dat de reparatie reversibel is en zelf geen schade toebrengt.
Patricia Leeuwis, behoudsmedewerker RAR