Krantencollectie

Het RAR bezit een omvangrijke collectie kranten (dag- en weekbladen) die betrekking hebben op ons werkgebied. Het eerste regionale blad verscheen in 1843. Kranten zijn deels in kleur gedigitaliseerd vanaf de originelen en deels in zwartwit vanaf microfiches.

Je kunt de gedigitaliseerde bladen doorzoeken op trefwoord en de zoekresultaten verder filteren op jaar en krantentitel. Gedigitaliseerde kranten van na 1950 zijn vanwege de auteursrechten alleen beschikbaar op de studiezaal en niet op de website. Weekblad De Toren is tot 2008 online beschikbaar. Voor dit blad zijn afspraken gemaakt over de online beschikbaarstelling.

Alle kranten die nog niet zijn gedigitaliseerd, kun je inzien op de studiezaal.

Zaltbommelse almanakken
Naast kranten is ook de collectie Zaltbommelse almanakken van 1756 tot 1934 gedigitaliseerd en doorzoekbaar. In die tijd verzorgden plaatselijke drukkers en uitgevers de uitgave van een Zaltbommelse almanak. Soms verscheen er meer dan één almanak. Johannes Willem Kanneman begon waarschijnlijk in 1755 met de uitgave van de 'Bommelsche comptoir en schryf almanach'. Naast een 'kantoor en schrijf' almanak, verzorgde Hugo Hendrik de Meijere in de jaren 1794-1799 ook de 'Oprechten Zalt-Boemelschen almanach'. Zijn opvolger in Zaltbommel, Johannes Noman gaf ook twee almanakken uit. Voor 1817 is er nog een derde variant bekend, een plakalmanak. Drukker en uitgever Noman stopte in 1862. In 1919 begon J. Pekelharing opnieuw met een Zaltbommelse almanak. De laatste verscheen in 1934.

Delpher
Via de zoekfunctie op onze website kun je ook de landelijke database van kranten, tijdschriften en boeken (Delpher) doorzoeken. Delpher is een website van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Voer je zoekterm in in de zoekbalk op de homepage en klik op de pagina met zoekresultaten op het blokje met resultaten in Delpher.