Groep 6

Welke bezoeklessen hebben we voor groep 6 van het primair onderwijs?

Voor alle basisscholen in ons werkgebied hebben we de les Voor Altijd Bewaren. Hierbij kruipen leerlingen in de huid van de archivaris.

Bezoekles: Voor Altijd Bewaren

een beeld uit de instructiefilm voor het repareren van een scheur in een archiefstuk voor de bezoekles Voor altijd bewarenHet Regionaal Archief Rivierenland bewaart belangrijke archiefstukken uit deze regio. Met luchtzuivering, klimaatbeheersing en verpakking wordt alles in een zo goed mogelijke staat gehouden.

Tijdens deze les gaan leerlingen in groepjes zelf aan de slag als archivaris en restaurator. Ze krijgen inzicht in de werkzaamheden van het archief en ontdekken de verschillende facetten van restauratie en inventarisatie. Welke stukken komen hiervoor in aanmerking en wat zijn veelvoorkomende behandelingen? Zo repareren ze een scheur in papier en bepalen waar een archiefstuk over gaat. Daarnaast nemen de leerlingen een kijkje in het depot van het archief en ervaren hoe de documenten bewaard worden.

 

Kosten Een bezoekles bij het RAR is gratis voor scholen in het werkgebied van het RAR.
Max. leerlingen 30
Bezoektijden Maandag t/m vrijdag, in overleg.
Bezoekduur 90 minuten
Voorbereidingstijd 30 minuten + reistijd
Voorbereiding op school Twee groepen indelen, en daarna verdelen in groepjes van 3. De begrippen ‘archief’, ‘bronnen’ en ‘kroniek’ behandelen adhv het filmpje Rens in het Archief.
Kerndoelen/competenties Voornamelijk 1, 6, 51 en 56.
Bijzonderheden Een variant op deze les kan ook in de klas worden gegeven. Een archivaris komt dan langs op school en de rondleiding door het archief is in de vorm van een filmpje. De kosten zijn dan € 60,- per klas.

 

Klik hier om te reserveren