Groep 6

Hieronder staat het actuele aanbod van bezoeklessen voor groep 6 van het primair onderwijs.

Voor alle basisscholen in ons werkgebied hebben we de les Voor altijd bewaren, waarbij leerlingen in de huid van de archivaris kruipen. Speciaal voor leerlingen uit groep 6 van basisscholen in Culemborg bieden we een bezoekles aan bij de bijzondere tentoonstelling Oud Papier over de geschiedenis van Culemborg. Zoekt u bezoeklessen voor groep 7 en 8, maak dan uw keuze in het menu aan de rechterkant.

Bezoekles: Voor altijd bewaren

Waarom bewaar je? En waarom niet? Een archief bewaart wat niet vergeten mag worden. Maar wat is dat dan? Welke keuzes maak je? Wat zou jij bewaren voor de toekomst? Welke bronnen zijn betrouwbaar? Achter iedere bladzijde, ieder papiertje zit een verhaal: iemand heeft dit ooit opgeschreven. En als je dan iets wilt bewaren, hoe doe je dat dan? De leerlingen gaan in groepjes aan de slag met diverse bronnen: bewaren ze dit wel of niet? Waarom dat ene stuk wel, en dat andere niet? Daarnaast nemen ze een kijkje in het depot van het archief en ervaren ze hoe het archief al die verhalen bewaart. 

Kosten

 

Max. leerlingen

Bezoektijden

Bezoekduur

Voorbereidingstijd

Voorbereiding op school

 

 

Kerndoelen/competenties

Bijzonderheden

Bezoekles bij het RAR is gratis voor scholen in het werkgebied van het RAR.

30

Maandag t/m vrijdag, in overleg.

90 minuten

30 minuten + reistijd

Twee groepen indelen, en daarna verdelen in groepjes van 3. De begrippen ‘archief’, ‘bronnen’ en ‘kroniek’ behandelen adhv het filmpje Rens in het Archief.

Voornamelijk 1, 6, 51 en 56.

Deze les kan ook in de klas worden gegeven. Een archivaris komt dan langs op school en de rondleiding door het archief is in de vorm van een filmpje. De kosten zijn € 60,- per klas.

Klik hier om te reserveren

 

Bezoekles: Oud Papier

6 december 2018 is de 700e verjaardag van de stadsrechten van Culemborg! Het hele jaar door zijn er in Culemborg festiviteiten. Het Regionaal Archief Rivierenland en Elisabeth Weeshuis Museum organiseren als afsluiting van dit jubileumjaar een tentoonstelling met bijzondere archiefstukken uit deze 7 eeuwen.

De les bestaat uit 2 delen: een educatief bezoek aan de tentoonstelling en een opdracht waarin de leerlingen in groepjes de rol van archivaris aannemen en samen bepalen welke Culemborgse papieren bronnen zij zouden bewaren voor de toekomst en welke niet, en waarom. Als afsluiting ontvangt iedere leerling een aandenken aan dit bezoek.

Kosten

Max. leerlingen

Bezoektijden

 

Bezoekduur

Voorbereiding op school

Kerndoelen/competenties

Bijzonderheden

De bezoekles is gratis voor scholen in Culemborg.

30

Donderdagochtenden van januari t/m maart 2019, van 9.00 tot 10.15 uur of van 10.30 tot 11.45 uur.

75 minuten

Twee groepen indelen, en daarna verdelen in groepjes van 3. Voornamelijk 1, 6, 51 en 56.

Deze les kan ook in de klas worden gegeven. Een archivaris komt dan langs op school en de rondleiding door het archief is in de vorm van een filmpje. De kosten zijn € 60,- per klas.

Wilt u meer informatie? Stuur een mail met uw vraag naar educatie@rarivierenland.nl

Klik hier om uw klas aan te melden.