Borduurpatroon

Lieverkoekjes

Kookboek: Praktische Recepten van de huishoudschool "Mariakroon" Culemborg

Huishoudschool "Mariakroon" Culemborg
Mariakroon ReceptenboekUit heel Nederland komen vanaf 1899 meisjes naar de huishoudschool van de nonnen in de Ridderstraat in Culemborg. Bij de oprichting is het de enige katholieke huishoudschool met twee leerjaren. De afgestudeerden van Pensionaat Mariakroon worden geroemd om hun kookkunsten. In 1930 verschijnt er een kookboek 'Praktische recepten van de Huishoudschool Mariakroonmet 1403 recepten. Het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) heeft een exemplaar van het boek (1932, tweede druk) in zijn collectie maar er is hier veel meer te vinden over deze beroemde huishoudschool. Op onze website zijn regionale kranten doorzoekbaar op trefwoord. Zo vonden wij een artikeltje in de Waalbode van 4 augustus 1939 "Een kookboek zoals er nog nooit een geweest is". Foto's van bijvoorbeeld een leskeuken en het strijklokaal zijn te zien in de beeldbank van de website. Verder kunt u op de site via het menu Genealogische Bronnen een index inzien van het bevolkingsregister Culemborg van het pensionaat over de periode 1892-1939 met daarin de namen van de leerlingen. Een aantal bronnen is (nog) niet gedigitaliseerd maar wel in te zien op de studiezaal. Zoals de diverse bouwvergunningen (uit 1909, 1913 en 1933) van de school met bijbehorende tekeningen. De leerlingen zelf hielden contact via de vereniging van oud-leerlingen die een contactblad uitgaf. Het archief van de vereniging wordt bij het RAR bewaard.

Pensionaat Mariakroon in Culemborg bestaat al lang niet meer, de school werd in 1951 opgeheven, maar het kookboek is nog steeds zeer geliefd. De afbeelding van het kookboek komt hier in een filmpje tot leven en de zuster verteld het een en ander verteld over de huishoudschool en bakt Culemborgse moppen. Culinair journalist Johannes van Dam wijdde in 2009 in Het Parool nog een serie columns aan de volgens hem onvolprezen recepten. In een interview vertelde hij dat er maar één huishoudschool was waar nog wel werd gewerkt met sauzen en kruiden, en waar je taartjes leerde maken op de Franse manier: Mariakroon in Culemborg. Daar werden meisjes opgeleid die voor meneer pastoor zouden koken!

Jonah Freud culinair journalist herziet in 2018 gebaseerd op de 6e druk uit 1952, de praktische recepten van de huishoudschool Mariakroon, 'De Elisabeth' een nostalgisch maar tijdloos werk. Dat zowel praktische basisrecepten en culinaire informatie als handige kooktips voor meisjes én jongens bevat.
ClP

Recepten: Lieverkoekjes, Eiwitglazuur en Culemborgse moppen

1082. lieverkoekjes.
Maal ruim 1 ons gepelde amandelen fijn en vermeng die met ruim 1/4 geraspte citroenschil, 3 zéér stijf geklopte eiwitten en 1 ons poedersuiker. Leg kleine hoopjes van dit beslag op een beboterd bakblik, bestrijk ze met eiwitglazuur (recept 1059) vermengd met citroensap, en bak ze in een matig warmen oven gaar.

1059. Eiwit glazuur.
Voeg bij 1 1/2 ons gezeefde poedersuiker een ongeklopt eiwit en roer dit gedurende  ruim 1/4 uur, waardoor het glazuur gaat glimmen. Doe er dan naar smaak bij: eenige druppels marasquin, kirsch, punch, vruchtenessence, vanille-poeder, koffie-extract of caramel (recept 578). Om de effen glazuur te kleuren kan men ook eenige druppels cochenille of platgroen toevoegen.
Glazuur laat zich bewaren, afgedekt met een vochtig doekje.

En voor wie de smaak te pakken heeft nog een koekjesrecept.

1198. Culemborgsche moppen.
Kneed 1 pond BsB of bloem met 3 ons suiker, 3 ons boter en 1 ei flink tot een stevigen bal.
Vorm er een lange rol van en maak die rol plat door er een lat of plank op te duwen tot ongeveer 1 cm dikte, maak er dan met een mes kruisgewijze lichte inkervingen over en snijd er smalle koekjes van. Zet die op gelijke afstand op een beboterd bakblik en bak ze lichtbruin en gaar 20 a 30 minuten.