Kookwinkel Oostendorp

In ons werkgebied zijn opvallend veel hofleveranciers actief. Alleen in Tiel hebben we er al zes! Aansluitend op het project Hommage Hofleveranciers zoeken we in de archieven bronnen over vier hiervan. Deze keer: Kookwinkel Oostendorp.

Oostendorp is een luxe kookwinkel in het centrum van Tiel met een geschiedenis die teruggaat naar het eind van de 19e eeuw.

Willem Oostendorp werd in 1889 geboren als boerenzoon. Hij realiseerde zich dat hij als boer misschien geen goede toekomst zou hebben. Hij werkte in machinefabrieken, specialiseerde zich in de bouw van landbouwmachines en werd in het leger opgeleid tot hoefsmid. Hij trouwt met Greet van den Berg en koopt in 1918 de smederij, het huis en de winkel in de Waterstraat in Tiel van weduwe H.G.J. van Baars. In het archief zijn verschillende stukken te vinden over verbouwingen door de jaren heen, o.a.:

bouwtekening winkel Oostendorp

bouwtekening Kookwinkel Oostendorp

 Oostendorp is door de jaren heen voorzitter, secretaris en penningmeester geweest van de Bond van Smedenpatroons in Nederland. Ook daarvan vinden we stukken bij het RAR

Toen de locatie op de Waterstraat te klein werd verhuisde de smederij naar een eigen locatie en groeide daar uit tot Oostendorp Installatietechniek. De winkel is van 1985 tot 2000 van zoon Jan en vervolgens (na zijn overlijden) van zijn vrouw Wil en hun dochter Ingrid. In Het leven in Tiel, dl6 Anders nog iets? lezen we hoe de hoefsmid veranderde in een kookwarenhuis (geschreven door Bert Leenders):artikel uit het leven in tiel deel 6 eerste paginaIn onze beeldbank staan een paar foto's van de Waterstraat en het pand van Oostendorp door de jaren heen:foto verwoeste waterstraat tiel

foto waterstraat tiel jaren 50

In de krantendatabase vinden we onder meer deze resultaten met het trefwoord 'oostendorp':

krantenbericht oostendorp 1018

krantenbericht ons weekblad 1918

krantenbericht nieuwe tielsche courant 1921

krantenbericht tielsche courant 1928

krantenbericht nieuwe tielsche courant 1931

krantenbericht nieuwe tielsche courant 1945

Daarnaast een paar krantenartikelen in De Gelderlander over het hofleverancier worden en het 100-jarig bestaan: