Bakkerij Van Ooijen
In ons werkgebied zijn opvallend veel hofleveranciers actief. Alleen in Tiel hebben we er al zes! Aansluitend op het project Hommage Hofleveranciers zoeken we in de archieven bronnen over vier hiervan. Deze keer: Bakkerij van Ooijen.
Bakkerij van Ooijen bestaat al sinds 1840 en groeide uit tot een ‘fijnbakkerij’. Kwaliteit, specialiteit en integriteit staan hoog in het vaandel en de klant is er koning. De bakkerij aan de Westluidensestraat 43 in Tiel is in 1840 opgericht door Gerardus Reuser en werd in 1885 voortgezet door H.H.J. Verploegh en in 1937 door zijn zoon Gerardus Verploegh. In 1962 nam Gerardus van Ooijen sr. het bedrijf over, die het op zijn beurt in 1989 overdroeg aan zijn zoon Gerard van Ooijen jr.
Bij het RAR is onder meer een verzoek te vinden voor een verbouwing van een leegstaande, voormalige bakkerij naar winkel en woning in 1927. Bij dit verzoek zitten 2 tekeningen. Het adres bij de vergunningverlening is wijk E 1. Dit werd in 1931 Westluidensestraat 43, waar nu een naoorlogs pand staat waarin bakkerij van Ooijen is gevestigd. We vonden ook verschillende recepten van bakkerij Verploegh uit 1909-1914. Hier zie je 2 voorbeelden:
1. Aanpassing recept vanwege zomerhitte
2. Aanpassing recepten vanwege tekorten door WO1.In onze beeldbank vinden we ook nog 16 foto's van de bakkerij door de jaren heen. Hieronde zie je bijvoorbeeld bakkers aan het werk in de elektrische bakkerij/koekfabriek De Volharding in de Westluidensestraat, 1920-1939.
En werknemers van "De Volharding" die bezig met het laden van vracht op een wagen met een paard. 1920-1939:Of deze van het interieur en verkoopsters van winkel / bakkerij Van Ooijen aan de Westluidensestraat, ca. 1990-1999: Tielsche Kermiskoek
De Tielsche kermiskoek die bakkerij van Ooijen maakt, is wereldwijd bekend. Sinds 4 september 2015 is hij zelfs immaterieel cultureel erfgoed. De koek is ontwikkeld op basis van een beschrijving in het boek ‘De volksvermaken’ van Jan ter Gouw. Vroeger werd de koek verkocht op kermissen door heel Nederland, nu alleen nog bij de bakker zelf. Jongens gaven de koek als aanzoek aan hun geliefde. Daarna gingen ze bij haar op bezoek. Kregen ze een plak koek geserveerd, dan was hun aanzoek geaccepteerd. Daarom wordt de koek ook liefdeskoek genoemd. In de bibliotheek vinden we onder meer deze foldertjes uit 2014/2015 over de kermiskoek:In 2004 is Bakkerij van Ooijen blijkbaar een van de weinige Betuwse bakkers met een uitgebreide website: In 2010 opent de bakker een nieuwe winkel en is er weer volop publiciteit in de kranten: