Betuwse kersen

Rijstrand met kersen naar recept van Mij. De Betuwe Tiel

Héél wat anders - Héél wat beter!
Met deze leus bracht Maatschappij De Betuwe Tiel, in de volksmond Jamfabriek De Betuwe genoemd, haar producten onder de aandacht in een receptenboekje. Bijzonder is dat het boekje foto's bevat van onder meer de etiketteerafdeling en de jamkokerij. In de Tielse fabriek werkten in 1930 ruim 650 arbeiders waaronder veel vrouwen. Tiel en de fabriek van De Betuwe waren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na meer dan honderd jaar stopte in 1994 de productie van jam in Tiel. Het bedrijf, inmiddels in handen van Hero, verhuisde naar Breda. Het archief bleef wel in Tiel; het is overgebracht naar het Regionaal Archief Rivierenland.

Reclame
Tiel is Mij. De Betuwe nog steeds niet vergeten: het overbekende reclamefiguurtje Flipje dat sinds 1935 door De Betuwe werd gebruikt, maakt nu reclame voor Tiel. In het receptenboekje is geen spoor van Flipje te bekennen. De kleurige omslag toont een aantrekkelijke jonge dame met een grote schaal fruit, als ware het de hoorn des overvloed. Waarschijnlijk is het boekje eind jaren twintig, begin jaren dertig van de vorige eeuw verschenen. Advertenties van De Betuwe uit die tijd hebben dezelfde leus.

Conserveringsmethode
De jam van De Betuwe was volgens de fabriek beter dan die van de concurrenten, omdat De Betuwe een geperfectioneerde, wetenschappelijke, Amerikaanse methode om vruchten te conserveren gebruikte en in haar jams een concentraat van groene Alpenkruiden deed, Eviunus genaamd. Hierdoor zouden jams van De Betuwe meer vitaminen en 'physiologisch werkzame zouten' bevatten dan jams van andere merken.

Receptenboekje
De recepten in het boekje zijn samengesteld door de bekende kooklerares en kookboekenschrijfster Martine Wittop Koning. Uiteraard is een van de ingrediënten steeds een van de vele producten van De Betuwe: allerlei vruchten in blik of glas, jams, sauzen en sappen. De dagelijkse maaltijd diende volgens Wittop Koning vooral voedzaam en efficiënt te bereiden zijn. Over vruchten schrijft ze in het receptenboekje dat deze vroeger als luxe gezien werden maar nu (ca. 1930) als een belangrijk onderdeel van het dagrantsoen. Dit vanwege de verschillende zouten, vitamines en het gehalte aan organische zuren. De recepten in het boekje zijn niet moeilijk. Enkele zijn geïllustreerd met ingekleurde foto's.

SD