rijstrand met kersen

Betuwse kersen

Rijstrand met kersen naar recept van Mij. De Betuwe Tiel

Héél wat anders - Héél wat beter!
Met deze leus promootte Jamfabriek De Betuwe haar producten in een receptenboekje met foto’s van de etiketteerafdeling en jamkokerij. In 1930 werkten ruim 650 mensen, vooral vrouwen, in de fabriek. Tiel en De Betuwe waren onlosmakelijk met elkaar verbonden, totdat de productie in 1994 naar Breda verhuisde. Het archief bleef in Tiel en is ondertussen volledig digitaal op de website te vinden.

Reclame en Flipje
Hoewel Flipje sinds 1935 hét gezicht van De Betuwe werd, komt hij in dit receptenboekje niet voor. De omslag toont een jonge vrouw met een schaal fruit. Waarschijnlijk dateert het boekje uit de late jaren ’20 of vroege jaren ’30.

Unieke conserveringsmethode
De Betuwe claimde betere jam te maken dankzij een wetenschappelijke, Amerikaanse conserveringsmethode en het Alpenkruidenconcentraat Eviunus, dat extra vitaminen en ‘physiologisch werkzame zouten’ zou bevatten.

Het receptenboekje
Samengesteld door kookboekenschrijfster Martine Wittop Koning, bevat het boekje eenvoudige recepten met De Betuwe-producten, zoals vruchtenconserven, jams en sappen. Ze benadrukt dat fruit, ooit een luxe, rond 1930 een essentieel onderdeel van de dagelijkse voeding werd vanwege de vitamines en mineralen. Sommige recepten zijn geïllustreerd met ingekleurde foto’s.

 

Recept: Rijstrand met kersen

1 L. melk, 150 G. (1 1/2 ons of 1 1/2 gewoon theekopje) rijst, 75 G. (5 afgestreken eetlepels) suiker, 1 stukje vanille of citroenschil, 1 blik kersen.

Breng de melk met de vanille of de citroenschil langzaam aan de kook; strooi er de goed gewasschen rijst in en laat die op een zeer zacht vuur tot een flink gebonden pap koken (bijna droog). Roer er de suiker door, neem er de vanille of de citroenschil uit en breng de rijst over in een met koud water omgespoelde rijstrand. Laat op een koele plaats de rijst koud en stijf worden, keer den rand om op een platten schotel en vul de binnenruimte met de uit het blik geschepte vruchten en hun sap. Presenteer als de ruimte binnen den rand niet groot genoeg is, de rest van de vruchten er afzonderlijk bij.

Anno 2015 is dit recept voor deze rubriek gemaakt. Hiervoor is 2 ons dessertrijst gebruikt (volgens het basisrecept van de gebruikte verpakking). De rest van de hoeveelheden van het recept zijn wel aangehouden. Een blik kersen van De Betuwe is niet meer in de winkel te koop, Hak bood uitkomst...

Bron:
Heel wat anders - Heel wat beter! Mij De Betuwe / M. Wittop Koning