Archieven

 

Uw zoekacties: Kranten

Kranten

 

Let op: een deel van de gedigitaliseerde kranten- en tijdschriftencollectie is vanwege auteursrechtelijke beperkingen (70 jaar) alleen digitaal ter inzage en doorzoekbaar op onze studiezaal.

 
 

Zoeken in kranten

Voordat je gaat zoeken in de bibliotheek, raden wij je aan om de pagina te lezen over onze krantencollectie: https://regionaalarchiefrivierenland.nl/krantencollectie

Uitgebreide hulp bij het zoeken, vind je op https://regionaalarchiefrivierenland.nl/media/zoekwijzer_3_kranten.pdf

Eenvoudig zoeken
In de bovenste groene balk zie je een zoekveld. Hier kun je trefwoorden invullen waarop je zoekt in alle beschrijvingsvelden in de krantencollectie. Je kunt hier bijvoorbeeld zoeken op plaatsnaam of trefwoord. 

Wildcards kunnen het zoeken makkelijker maken. De meest gebruikte wildcards zijn:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoek je naar woorden die op elkaar lijken.

Kun je niet vinden wat je zoekt, dan betekent dat nog niet altijd dat we het niet hebben. Neem dan contact op met onze studiezaal! 0344 612 230 of https://regionaalarchiefrivierenland.nl/vraag-over-archiefonderzoek

Uitgebreid zoeken
Klik op de knop ‘Uitgebreid zoeken’ aan de rechterkant en er opent een extra zoekvenster. In dit venster vind je het veld ’Periode’.

Filters
Je kunt de zoekresultaten ook beperken door de filters te gebruiken in de groene balk onder het zoekveld ‘Alle Velden’. De filters zijn: ‘Naam krant’ en ‘Jaargang’.

Zoekresultaten
Als je alle zoekcriteria hebt bepaald, klik je op de knop ‘Zoek’. Je kunt de zoekresultaten oplopend of aflopend sorteren op datum of laatste wijziging.

beacon
1.084  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Krantenpagina
Nieuwe Tielsche Courant, 1905-12-16; p. 5
Naam krant:
Nieuwe Tielsche Courant
Datum:
1905-12-16
Jaargang:
1905
Pagina:
5
— Ben geachte burgeres van onze Am- stelstad heeft een geschiedenis ondervonden, waarbij het derde bedrijf van „la vie Parie- sienue," maar kinderspel is, „Meneer" moet veel op reis, dikwijls naar Londen, heeft drukke zaken en „mevrouw" gaat dan logeeren bij haar zuster. Hoe vervelend mevrouw het ook vond, met den Sinterklaas zat manlief in Londen, en mevrouw zou bij haar familie de gaven van den goeden Sint afwachten. ’t Waren niet alle aangename verrassingen, die haar deel werden. Plotseling kwam zij tot de ontdekking, dat zij een kostbare broche vermiste, een geschenk van haar echtgenoot, die haar dit kleinood indertijd had geschonken om aan hem te denken, wanneer hij afwezig zon zijn. Geen Liberty-km sens, geen eigengemaakte handwerkjes, zelfs die leuke surprise, dat brood, waarin 'n paar allersnoezigste vaasjes verborgen zaten, konden don treurigeu loop van haar gedachten afleiden. „Het ergste was te vreezen, ... Haar ge heele nachtrust zou door dat onoverkomelijke verlies gestoord worden. Maar haar zwager, ook geen man van gisteren, kreeg een inge ving. Hij kwam op de gedachte, haar aan te raden, even naar haar eigen huis te gaan. Z’n kijk op vrouwen had hem geleerd, dat die soort menschee dikwijls zaken missen .... die ze thuis al te veilig opgeborgen hebben. Het glaasje punch, dat nog onaangeroerd, koud geworden, vóór haar op tafel stond, liet zij in den steek. Het reddingsmiddel om een goede nachtrust te bekomen, droeg haar hooge goedkeuring weg. ’t Sloeg dén op den Westertoren, toen het tweetal de woning, waar 't kostbaar kleinood zich misschien bevinden zou, bereikte. In de gangen brandde licht.... de boven verdiepingen straalden, alsof ze zich verheug den op de weerkomst der meesteresse van den huize. ’t Was vreemd ; op ’t aanhoudend bellen
Gevonden alinea's: 1
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Krantenpagina
Nieuwe Tielsche Courant, 1905-11-25; p. 6
Naam krant:
Nieuwe Tielsche Courant
Datum:
1905-11-25
Jaargang:
1905
Pagina:
6
Geachte Redactie ! Mag ik de aandacht vestigen op een bundeltje vevhalen voor kinderen, getiteld : ,, van flinke jon gens en ferme menschen 4 *, geschreven door den heer H. E. Kraag, onderwijzer alhier. De uitgave is bezorgd door de firma Mnsereeuw on Bouten te Rotterdam; zij zorgde voor een net fiiseh uiterdijk, een soliden band, een duidelijke letter en eenige knap geteokende plaatjes. De inhoud van het boekje is voor het jonge volkje aantrekkelijk. Ik las een paar der verhalen voor kinderen van 8 tot 12 jaar, ik hjb ze niet over verteld maar voorgelezen en de hoorders luisterden aU vinken en verklaarden zelf dat zij ‘t mooi von len. Die gunstige kritiek van kinderen, die de waarheid spreken en door houding on gefimts- uitlrukking u geen onzeker antwoord plegen te geven op de vraag of gij verveelt of boeit, is voor het werkje een aanbeveling, daaruit blijkt dat het den heer Kraai) gelukt is èu door den vorm èn door den inhoud dezer vertellingen te spreken tot hoofd en hart dargenen die hij zijne lezers wen acht. De verhaten zijn geschreven in kinderlijken, niet kinderachtigeii, vorm en zij brengen in aan raking mat flinke manaohen en ferme jongens. De zeven verhalen (1 Twee dikke vrienden ■ 2 Hoe Garrit met zijn oom kennis maakte; 3 \Vat er op ons dorpsplein gebeurde; 4 Van vijf flinke jongena; 5 De geschiedenis van een ham ; 6 De blinde pianist; 7 Da moreltendief) hebben een ze lelijke strekking , zij spreken van den invloed door een eonvoudigen flinken jongen uitgeoefend op oen verwend eenig zoontje, van medelijden met ougolukkigen , van eerbied voor ouden van dagen , zij getuigen tegen ruwheid en oneerlijk heid. En wat deze verhalen aantrekkelijk maakt ? Do moraal zit er in , hangt er niet aan, er komt geen toepassing aan ’t slot, de vertelling zelve is één toepassing. Wij zouden dit bundeltje willen aanbevelen voor de Zondagsschool bibliotheek, ook aan ouders om het met Sinterklaas hunne kinderen op de bordjes te leggen. Dankbaar voor de opname Uw dw. dn., D.
Gevonden alinea's: 1