Archieven

 

Uw zoekacties: Betuws(ch) Tuinbouwblad, 1964-1965-24; p. 5

Betuws(ch) Tuinbouwblad

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Betuws(ch) Tuinbouwblad, 1964-1965-24; p. 5
Naam tijdschrift:
Betuws(ch) Tuinbouwblad
Pagina:
5
Datum:
1964-1965-24
Jaargang:
1965
Is onderdeel van:
5
afdoende met vbc of DNOC gedood, zodat men in het muizenoorstadium toch tegen deze rupsen en eventueel voorkomende bloedluis met een fos- forester dient te spuiten. Voor hetzelfde geld ne-men ( nemen ) we dan ook de bladluizen mee, waartegen we anders extra met vbc of DNOC hebben ge-spoten. ( gespoten. ) Het is niet zo, dat door het uitvoeren van een winterbespuiting de eerste voorbloeibespuiting met parathion vervalt. Vandaar dat het rendement van een winterbespuiting zo laag komt te liggen en het economisch niet verantwoord is deze toe te passen. Op dit punt kan met een gerust geweten op het spuitschema worden bezuinigd. We krij-gen ( krijgen ) zelfs een verhoging van het rendement door de winterbespuiting te vervangen door een be- spuiting met een fosforester. Winterbespuiting op zijn plaats Wij achten een winterbespuiting nog wel op zijn plaats bij de teelt van kersen, pruimen en klein fruit. Op deze fruitsoorten ligt het spuit-schema ( spuitschema ) geheel anders dan op appels en peren. Bij steenvruchten en kleinfruit zijn de bladluizen in vele gevallen de belangrijkste aantasting. Als we deze met een winterbespuiting gedood hebben is het ergste „leed” geleden. Bij frambozen is een vbc bespuiting gewenst om hiermede de beruch-te ( beruchte ) cicade die het heksenbezemvirus overbrengt te doden. In bepaalde percelen komt op de bomen te veel groene aanslag voor die men goedkoop kan be-strijden ( bestrijden ) door o.a. gebruik te maken van de beken-de ( bekende ) DNOC-teerolie produkten. In dit laatste ge-val ( geval ) speelt dus de nevenwerking van het middel een rol bij de keuze en dan kan het dus wel ver-antwoord ( verantwoord ) zijn. Samenvatting We staan aan het begin van een nieuw spuit- seizoen, waarin u opnieuw talrijke beslissingen moet nemen. Hierbij is het kiezen van een bestrij-dingsmiddel ( bestrijdingsmiddel ) één van de punten, die uiteindelijk mede het financieel eindres
COX’S ORANGE PIPPIN in het rivierkleigebied Sedert 1959 heeft een werkgroep, bestaande uit de Heren W. A. A. Bosman (toenmaals Rijkstuin- bouwconsulentschap Zutphen), D. de Bijl (Rijks- tuinbouwconsulentschap Geldermalsen), J. J. Ca- nisius (Rijkstuinbouwconsulentschap Utrecht) en Jac. Smits (toenmaals Rijkstuinbouwconsulent-schap ( Rijkstuinbouwconsulentschap ) Resteren), speciale aandacht besteed aan de verschillende problemen die zich bij de teelt van Cox’s Orange Pippin in het rivierkleigebied voor-deden. ( voordeden. ) Omtrent de opgedane ervaringen is thans een publicatie verschenen. In dit rijk geïllustreerde boekje van 28 pagina’s worden achtereenvolgens besproken: Grond en ontwatering, bemesting en bovenverzorging, boom- vormen (en snoei daarvan), onderstammen, tus- senstammen, bestuiving en ziekten. De in het rivierkleigebied woonachtige fruitte-lers ( fruittelers ) kunnen dit boekje aanvragen bij hun Rijks- tuinbouwconsulent: te Arnhem, Velperweg 55, Geldermalsen, Roozeveld van der Venlaan 13, Utrecht, Lange Nieuwstraat 3.
Fruitteeltmoeheidsonderzoek Uit de resultaten van het in vorige jaar door het Bedrijfslaboratorium voor Grond- en Gewas- onderzoek te Oosterbeek uitgevoerde fruitteelt-moeheidsonderzoek ( fruitteeltmoeheidsonderzoek ) blijkt, dat in 40% van de ge-vallen ( gevallen ) een ontsmetting van de grond met chloor- picrine noodzakelijk is om een goede groei van de jonge bomen te krijgen. In 20% van de geval-len ( gevallen ) kan worden overwogen om te ontsmetten, omdat er sprake is van enig groeiverschil. Bij 40% van de gevallen behoefde geen ontsmetting te worden geadviseerd. Wat de gebieden betreft, kan geconstateerd worden dat de uit Noord-Holland afkomstige monsters in het algemeen een ernstige bodemmoe- heid vertoonden, evenals de monsters uit IJssel- streek en Lijmers. In andere gebieden, onder an-dere ( andere ) de Betuwe, waren de resultaten sterk wisse-lend. ( wisselend. ) Ook dit jaar zullen ongetwijfeld weer veel ou-de ( oude ) boomgaarden worden gerooid. Belanghebben-den ( Belanghebbenden ) wordt aangeraden om zich vóór half maart voor bodemmoeheidsonderzoek op te geven.
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer