Archieven

 

Uw zoekacties: Betuws(ch) Tuinbouwblad, 1964-1965-23; p. 7

Betuws(ch) Tuinbouwblad

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Betuws(ch) Tuinbouwblad, 1964-1965-23; p. 7
Naam tijdschrift:
Betuws(ch) Tuinbouwblad
Pagina:
7
Datum:
1964-1965-23
Jaargang:
1965
Is onderdeel van:
elk 75.000 kcal., zoveel mogelijk in het midden van twee vakken van 500 m 2 , opstellen. Tenslotte is er nog het punt van de uitblaas- opening van de kachel. Typen met een cirkelvor- mige opening geven een minder goede warmte- verdeling. Men kan dit eenvoudig verbeteren door twee zijden van de cirkel af te sluiten, waardoor een gerichte uitblaasopening wordt verkregen. Daardoor ontstaat echter weer een versnelling van de luchtstroom met grotere kans op (te) sterke uit-droging ( uitdroging ) van plantendelen. Bij de aardbeiteelt is wel waargenomen dat daardoor meeldauw plaat-selijk ( plaatselijk ) d.w.z. in de baan van de luchtstroom ster-ker ( sterker ) optrad. Hiertegenover staat dat een grotere
snelheid van de lucht bij tomaten en komkom-mers ( komkommers ) niet verkeerd is. Hieruit blijkt dus dat een sterkere luchtstroom bij warmeluchtkachels door verandering van de uitblaasrichting soms een voordeel doch ook wel eens een nadeel kan zijn. Men moet echter van die grotere snelheid geen overdreven voorstelling maken. Ook blijft een na-deel ( nadeel ) het grotere verschil tussen lucht- en grond- temperatuur in vergelijking met warmwaterver- warming. Alvorens dus de luchtuitstroming te gaan ver-anderen ( veranderen ) moet men eerst weten of er werkelijk be-langrijke ( belangrijke ) verschillen in de temperatuur zijn en of het bewezen is dat dit nadelige gevolgen heeft. v. d. W.
RUILVERKAVELING IN DE PROVINCIE UTRECHT
Op donderdag 21 januari 1965 werd in Utrecht de jaarlijkse fruitteeltdag gehouden. Deze dag was gewijd aan de bespreking van belangrijke punten die bij de vernieuwing van de Utrechtse fruitteelt aan de orde komen. Als eerste spreker gaf Dr. Ir. J. J. Post, rijks- tuinbouwconsulent, een beeld van de fruitteelt in de provincie Utrecht. In 1954 was er 7400 ha fruitteelt, in 1964 was dit teruggelopen tot 5900 ha (een teruggang van plm. 20%). Van de appels werd in 10 jaar 1400 ha gerooid en slechts 500 ha ingeplant, een verlies van 900 ha. Van het appelareaal is 19% jonger dan 7 jaar; in Zeeland is dit bijna 40%, een sprekend verschil! In 1960 waren er in de provincie Utrecht 3100 bedrijven waar fruit voorkwam. De oppervlakte bedroeg ge-middeld ( gemiddeld ) 2 ha. De verzorging op deze bedrijven is lang niet altijd goed. Geschat werd dat slechts op 10% van de bedrijven het fruit een goede ver-zorging ( verzorging ) kreeg. „Griezelig weinig”, zei dr. Post. De fruitteelt in Utrecht biedt dus niet zo’n roos-kleurig ( rooskleurig ) beeld. „Toch kan het hier wel,” zo be-sloot ( besloot ) Dr. Post, „gezien de speciale fruitbedrijven, die hier ook te vinden zijn. Er moet echter iets gebeuren en liefst zo spoedig mogelijk.” Ruilverkaveling Ir. J. D. Gerritsen, rijkstuinbouwconsulent te Geldermalsen, sprak daarna over de ruilverkave-ling ( ruilverkaveling ) Tielerwaard-West. Dit gebied, groot 13.000 ha, is de laatste jaren geheel ontsloten, ontwaterd, de bedrijven zijn ont- mengd en verplaatst. Tot 1 januari 1965 zijn er 28 speciale fruitbedrijven gesticht. Er is tot nu toe 310 ha ingeplant.
Voordelen voor de 28 nieuwe bedrijven zijn: 1. uitgezóchte grond; 2. één kavel met daarop woning en bedrijfsge-bouw; ( bedrijfsgebouw; ) 3. gunstige financieringsregeling. De Heer Gerritsen ging op deze gunstige finan-ciering ( financiering ) nader in. Zijn toespraak werd met grote aandacht gevolgd. Sommige fruittelers zagen in een visioen al hun toekomstig bedrijf! Terugge-keerd ( Teruggekeerd ) tot de werkelijkheid zagen zij, dat het in Utrecht echter nog niet zo ver was. Economie en praktijk Na de pauze sprak de Heer F. Kersbergen, voorheen werkzaam bij het L.E.I., over de finan-ciële ( financiële ) kant van de nieuwe aanplant. Hij liet wel zeer duidelijk uitkomen hoe snel de produktiekos- ten dalen bij een hogere kg-opbrengst per ha. Zo zijn voor appels de produktiekosten per 100 kg bij een opbrengst van 12000 kg per ha f 44,—, bij een opbrengst van 28000 kg is dit gedaald tot f 26,—. De laatste spreker was de Heer J. van Donk, leraar in algemene dienst, die een aantal teelt- technische zaken behandelde. Plant op goede grond, begin vroegtijdig met klaarmaken van de-ze ( deze ) grond, zo betoogde hij. Zet de palen voor u plant, plant zorgvuldig. Verzorg uw jonge aan-plant ( aanplant ) zo goed mogelijk, geen tussenteelt, op tijd spuiten tegen schurft, luis enz. Nieuws is hier niet bij, zo besloot de Heer Van Donk, we weten alle-maal ( allemaal ) wel, hoe het moet, maar doen, daar komt het op aan!
W. Struyk
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer