Archieven

 

Uw zoekacties: Verzameling prenten betreffende Chassé en de Belgische Opsta...

1398 Verzameling prenten betreffende Chassé en de Belgische Opstand 1830-1832, 1830 - 1832

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Inleiding
1.2. De collectie
1.3. Verantwoording
1.5. Literatuur.
Inventaris
2.4. Overige werken
256 Kloekmoedigheid van den fuselier Clausse, betoond met het redden van zijnen gewonden wapenbroeder Eugster, Op den 19 Jan. 1831 bij het kasteel Castert aan de linker Maas-oever nabij Maastricht. Opgedragen aan Z. Exc. De Luitenant-Generaal DIBBETS, opperbevelhebber der vesting Maastricht, door Z. Exc.s gehoorzamen dienaar L.A. Vincent.
Erfgoedstuk
1398 Verzameling prenten betreffende Chassé en de Belgische Opstand 1830-1832, 1830 - 1832
2. Inventaris
2.4. Overige werken
256
Kloekmoedigheid van den fuselier Clausse, betoond met het redden van zijnen gewonden wapenbroeder Eugster, Op den 19 Jan. 1831 bij het kasteel Castert aan de linker Maas-oever nabij Maastricht. Opgedragen aan Z. Exc. De Luitenant-Generaal DIBBETS, opperbevelhebber der vesting Maastricht, door Z. Exc.s gehoorzamen dienaar L.A. Vincent.
Erfgoedstuk
Datering:
[1831]
Drukker:
Desguerrois en Co.
Literatuurverwijzing:
Muller Historieprenten nr. 6600.
Vervaardigd ten voordele der gekwesten te Maastricht.
Vervaardiger:
L.A. Vintcent. Ft.
Beschrijving:
Historieprent; Op de voorgrond in het schemerduister de schietende fuselier Clausse terwijl de gewonde Eugster zich half liggend aan diens been vastklampt. Rechts op de achtergrond is he kasteel Castert zichtbaar.Links op de achtergrond bij een porrtgebouw nog enkele fuseliers.
Boven de prent de tekst: "vervaardigd ten voordeele der gekwetsten te Maastricht". De titel staat in vier regels onder de prent.
Opmerking:
Vervaardigd ten voordele van de gekwetsten te Maastricht. Over deze gebeurtenis bestaat een toneelstuk. Zie de Cat. Maatsch. V. Nederl. Letterkunde te leiden. 1877 nr. 1380.

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Categorie: