Archieven

 

3305 Archief van de verkennersgroep Joannes Ooms te Ammerzoden, 1947-1961
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De verkennerij (de in katholieke kring gebezigde term voor scouting) vind zijn oorsprong in de ideeën die Robert Baden-Powell opschreef in zijn boek Scouting for Boys: A Handbook for Instruction in Good Citizenship, dat verscheen in 1908. Kort daarvoor organiseerde hij op Brownsea Island een kamp voor jongens dat wordt beschouwd als het begin van scouting. Scouting is heel snel een wereldwijd succes. In 1910 worden in Nederland de eerste groepen opgericht. Sinds 1973 zijn alle speltakken die zich bezighouden met verkennen in Nederland (in protestantse kringen kende men de padvinderij) verenigd in Scouting Nederland.
De verkennerij werd na de tweede wereldoorlog onderdeel van de Rooms Katholieke Jeugd Beweging. De verkennersgroep Joannes Ooms is in 1947 van start gegaan. In april gaf de groep voor het eerst acte de presence bij de viering van het zilveren priesterfeest van pastoor Huissens in Ammerzoden. De verkennersgroep was onderdeel van het werk van de plaatselijke Rooms Katholieke Jeugdbeweging, met voor enige tijd ook kajotters, voortrekkers, welpen en het meisjesgilde. De groep huisde de eerste jaren in het kasteel van Ammerzoden. In oktober 1949 konden ze een nieuw jeugdhuis in gebruik nemen op het terrein De Huibert, waar ook de voetbalclub zijn onderdak had.
De in deze inventaris beschreven stukken zijn geschonken door A.L.J. (Wiek) van Doornmalen te Ammerzoden. Hij was vaandrig van de verkenners en van het begin af aan nauw betrokken bij de verkennerij in Ammerzoden. In de oorlogsjaren (1943-1944) had hij al samen met Martien van Wordragen het initiatief genomen voor de oprichting van een jongensclub, geheel naar de geest van de verkennerij.
Het archief omvat 0,12 strekkende meter. Er zijn geen beperkingen gesteld aan de openbaarheid van de stukken. Over de jeugdbeweging/verkennerij zie ook het memoriaal van de parochie Ammerzoden (inventarisnummer 3169/316).
S.E.M. van Doornmalen, april 2013.

Kenmerken

Datering:
1947-1961
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Omvang in meters:
0,12
Categorie: