Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Stichting Muziek in de Sint Maarten, 1980 - 2010
3301 Archief van de Stichting Muziek in de Sint Maarten, 1980 - 2010
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
De Stichting Muziek in de Sint Maarten is in 1985 opgericht. De stichting stelt zich ten doel 'het (doen) organiseren van concerten, waarvan er tenminste één in de Paastijd plaatsvindt, en het (doen) bijeenbrengen van de financiële middelen hiervoor'. De stichting tracht dit doel onder mer te bereiken door het aantrekken van sponsors en begunstigers.
De Matthäus Passion werd in de Sint Maartenskerk al vanaf 1936 uitgevoerd door het Zaltbommels Mannenkoor en het dameskoor Excelsior. De organisatie hiervan en met name de hoge kosten die dit met zich meebracht leidde in 1938 tot de oprichting van de Zuid-Nederlandsche Bachstichting. Het archief van die stichting bevindt zich eveneens in het Streekarchief Bommelerwaard onder archiefnummer 3246. Deze stichting verzorgde vanaf 1938 tot en met 1963, met uitzondering van de oorlogsjaren, de Matthäus Passion. De hoge kosten en de tekorten op de uitvoeringen zorgden er voor dat deze stichting moest stoppen.
De Stichting Muziek in de Sint Maarten zet deze 'traditie' vanaf 1986 jaarlijks in de Paastijd in de Sint Maartenskerk te Zaltbommel voort. Ook verzorgde de stichting tot 1997 andere uitvoeringen in de Sint Maartenskerk.
Het archief is in 2011 door de stichting in bewaring gegeven. Enkele ordners met financiële stukken (bijlagen bij jaarrekeningen) zijn vernietigd. De omvang van het bewaarde gedeelte van het archief bedraagt 0,36 m. Voor inzage in stukken jonger dan 20 jaar is vooraf schriftelijke toestemming van het bestuur van de stichting noodzakelijk.
H. van Doremaele maart 2013.
Kenmerken
Datering:
1980 - 2010
Plaats:
Zaltbommel
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
1980 - 2010
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
0,37
Gemeente:
Zaltbommel
Locatie:
Zaltbommel
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS