Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Zaltbommelse Bridge Club ZBC, 1932, 1973 - 2008
3299 Archief van de Zaltbommelse Bridge Club ZBC, 1932, 1973 - 2008
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Toelichting
1. Geschiedenis
De Zaltbommelse Bridge Club ZBC houdt als oprichtingsdatum 1 september 1928 aan. Dit staat genoteerd in het verslag van de algemene ledenvergadering van 16 augustus 1973. Archiefstukken van voor 1973 zijn er nauwelijks. Er is een spaarbankboekje van de Nutsspaarbank op naam van Bommelsche Bridge Club waarvan de eerste storting dateert uit 1937. Wel staat er 1-9-1928 op het eerste blad vermeld, maar deze datum lijkt er later met bijgeschreven te zijn. Opmerkelijk is dat in het archief zich de statuten, huishoudelijk reglement en het ordereglement bevinden van Bridgeclub 'Zaltbommel' met als oprichtingsdatum 31-01-1932. Onduidelijk is of deze stukken gaan over de huidige Zaltbommelse Bridge Club ZBC of een andere bridgeclub uit Zaltbommel betreffen. In de statuten opgemaakt op 01-09-1977 luidt de naam van de vereniging Zaltbommelse bridgeclub. In de statuten van 26-05-1981 is de naam van de club Zaltbommelse Bridge Club ZBC.
2. Archief
In februari 2011 bracht bestuurslid Rike het archief van de Zaltbommelse Bridge Club ZBC naar het Streekarchief Bommelerwaard. Het archief was door de vereniging globaal geordend en beschreven. De gehanteerde indeling is grotendeels aangehouden.
Inventaris

Kenmerken

Status toegang:
Eenvoudige toegang / plaatsingslijst
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
0,60
Geografische namen:
Categorie: