Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Stichting Bommelse Kunst Route (BKR) 1987 - 2...

3298 Archief van de Stichting Bommelse Kunst Route (BKR) 1987 - 2011, 1986 - 2011

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
BKR In 1986 nemen Koos Thio, Kick Veheyen en Rob Heijman het initiatief om naar analogie van de Chambres d'Amis in Gent een kunstmanifestatie op te zetten in Zaltbommel, waarbij kunstenaars hun atelier opstellen voor publiek. Het idee wordt positief ontvangen bij enkele Zaltbommelse kunstenaars en in juli 1987 gaat de eerste Bommelse Kunst Route (BKR) van start. De naam is behalve een afkorting ook een verwijzing naar de Beeldende Kunstenaars Regeling die de rijksoverheid had opgeheven. Hoewel taalkundig 'kunstroute' één woord is wordt toch vastgehouden aan de afkorting BKR. In deze inventaris wordt met de afkorting BKR de organisatie bedoelt (vanaf 1990 de stichting), in andere gevallen wordt er gesproken over de kunstroute.
De eerste route is een bescheiden succes en reden om het initiatief voort te zetten. In 1990 hebben de deelnemende kunstenaars officieel een stichting opgericht voor de organisatie van de route. De organisatie en het succes van de route groeit met de jaren. Behalve het openstellen van de ateliers tijdens twee weekenden in de zomer, organiseren de kunstenaars in de latere jaren ook andere activiteiten. Er worden exposities gehouden in het Duitse Walsrode (de gemeente waarmee Zaltbommel een stedenband heeft) er komen activiteiten voor kinderen en er wordt samengewerkt met andere culturele instellingen zoals de Stichting Multicultureel Zaltbommel en Pracht in de Gracht.
De financiële middelen voor de organisatie zijn altijd een aandachtspunt. Vanaf het begin wordt er gevraagd om een gemeentelijke bijdrage en rekent men op de steun van sponsors. Vanaf 1992 wordt er door één van de deelnemende kunstenaars een object gemaakt dat de sponsoren krijgen voor hun steun. Vanaf 2002 kent de Stichting Bommelse Kunstroute Vrienden die met een jaarlijkse bijdrage de stichting steunen.
Tot op heden (2013) is er jaarlijks een kunstroute georganiseerd.
Archief In 2012 bracht bestuurslid Jos van der Wedden het archief voorzover zij het had ontvangen. Het archief is niet compleet. Soms is dit een gevolg van een gebrekkige administratie (bv. geen of slechte notulen gemaakt van een vergadering) of strubbelingen in het bestuur. In het bijzonder de financiële verantwoording van voor 2000 wordt gemist. De gebracht stukken zijn hoofdzakelijk afkomstig van verschillende oud-bestuursleden (Janneke Hillenaar en Ad van der Maden). Aan goede centrale archiefvorming door een secretaris is niet gedaan. Bij de ordening van het archief is materiaal vernietigd. Van veel stukken waren allerlei versies/concepten of kladaantekeningen aanwezig. Veel zaken zijn vanaf 2000 ook per e-mail afgedaan, waarvan soms wel uitdraaien werden bewaard maar waarin het ondoenlijk was om de gang van zaken te volgen omdat elke context ontbreekt.
De omvang van het archief bedraagt 0,5 strekkende meter. De inventarisnummers 3298/2-3298/5 en 3298/29 zijn voor een periode van 20 jaar slechts ter inzage met schriftelijke toestemming van het bestuur van de Stichting Bommelse Kunstroute.
Sil van Doornmalen, januari 2013.
Literatuur
J. Groenendijk, Het beeld geeft de aanwijzing. 25 jaar Bommelse Kunstroute (Zaltbommel 2011)

Kenmerken

Datering:
1986 - 2011
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Omvang in meters:
0,50