Archieven

 

Uw zoekacties: Collectie J.G.M. van Hassel, genealogische documentatie Bomm...
3261 Collectie J.G.M. van Hassel, genealogische documentatie Bommelerwaard, aangelegd 2e helft 20e eeuw
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De heer J.G.M. van Hassel werd geboren op 16 oktober 1926 in Velddriel (gemeente Driel, tegenwoordig Maasdriel). Hij woont thans (februari 2011) in Rosmalen. De in deze inventaris beschreven collectie is een uitvloeisel van de beoefening van zijn hobby, genealogie. Hij is niet alleen geïnteresseerd in zijn eigen kwartierstaat, maar ook in die van allerlei (andere) Bommelerwaardse families. Kopieën van de door hem gemaakte (fragment) kwartierstaten zijn al jaren voor een ieder vrijelijk te raadplegen op de studiezaal van het Streekarchief Bommelerwaard en daar is al vaak met veel plezier door onderzoekers gebruik van gemaakt. Het leeuwendeel van de in deze inventaris beschreven collectie beslaat exemplaren van diezelfde kwartierstaten, maar dan voorzien van aantekeningen, aanvullingen en kopieën van bronnen (inventarisnummers 3261/1 - 3261/53). Daarnaast is er veel documentatie met betrekking tot de familie Van Hassel en aanverwante families.
De collectie is geschonken aan het streekarchief in april 2006 en februari 2011. De omvang bedraagt ca. 2,12 strekkende meter. Aan de openbaarheid zijn geen beperkingen gesteld.
mei 2006 en februari 2011, J.J.A. Buylinck
Inventaris

Kenmerken

Categorie: