Alle bestanden

Uw zoekacties: Archief van de Vrouwen Advies Commissie (V.A.C.) voor de won...
x3259 Archief van de Vrouwen Advies Commissie (V.A.C.) voor de woningbouw te Zaltbommel, 1988 - 2004
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

3259 Archief van de Vrouwen Advies Commissie (V.A.C.) voor de woningbouw te Zaltbommel, 1988 - 2004
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
In 1989 is in Zaltbommel een plaatselijke Vrouwen Advies Commissie opgericht met als doel (met een specifiek vrouwelijke invalshoek) de leefbaarheid van woningen en de woonomgeving in bestemmings- en nieuwbouwplannen te toetsen. De aanzet kwam uit het provinciale bestuur van de VAC's. Tot 1999 richtte de commissie zich uitsluitend op de stad Zaltbommel. Na de gemeentelijke herindeling per 1 januari 1999 adviseerde de commissie voor de gehele nieuwe gemeente Zaltbommel. Voor de financiering van de activiteiten was VAC geheel afhankelijk van een gemeentelijke subsidie. Toen de gemeente Zaltbommel in 2004 vanwege bezuinigingen de subsidie introk hief de VAC-Zaltbommel zich op.
De eerste VAC's ontstonden kort na de Tweede Wereldoorlog toen er in hoog tempo nieuwe woningen werden gebouwd. Aangezien, zeker destijds, vrouwen nog het meeste tijd doorbrengen in de woning en de eigen buurt werd plaatselijk actie ondernomen om ervaringsadviezen te geven bij nieuwbouwplannen. Geleidelijk groeide de VAC's uit tot woonconsumenten adviesorganen die zich bezig hielden met allerlei aspecten in en rond het huis gericht op allerlei doelgroepen (ouderen, gehandicapten, alleenstaanden etc.) en thema's (veiligheid, bereikbaarheid, recreatie etc.). Naast de eigen kennis en ervaring van de commissieleden zorgde het Landelijk Contact van de VAC's voor scholingsprogramma's, cursussen, studiedagen en kennisuitwisseling tussen VAC's.
Het archief is na de opheffing aan het Streekarchief Bommelerwaard geschonken, en gebracht door mevr. I. Nollet, Bischop Ludgerstraat 15 te Zaltbommel. Zij was de laatste secretaris van de Zaltbommelse VAC. Er zijn geen beperkingen gesteld aan de openbaarheid. Het archief omvat 0,24 meter.
S.E.M. van Doornmalen, september 2006.
Kenmerken
Datering:
1988 - 2004
Plaats:
Zaltbommel
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
1988 - 2004
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
0,25
Gemeente:
Zaltbommel
Locatie:
Zaltbommel
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS