Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Vereniging Onderlinge Glasverzekering Zaltbom...

3243 Archief van de Vereniging Onderlinge Glasverzekering Zaltbommel en Omstreken, 1919 - 1996

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Vereniging Onderlinge Glasverzekering Zaltbommel en Omstreken is opgericht op 8 september 1919 tijdens een bijeenkomst die georganiseerd was door de middenstandsvereniging uit Zaltbommel. Het doel van de verzekering spreekt voor zich: vergoeding van glasschade door 'ongeluk, baldadigheid, kwaadwilligheid, gewoon straatrumoer, of door eenig ander ongeval'. Schade door oorlog, oproer, brand of verbouwingen vielen daar in eerste instantie niet onder. In oktober 1940 werden de statuten zodanig aangepast dat deze schade wel vergoed kon worden indien het bestuur daartoe besloot. In 1986 werden nieuwe statuten opgemaakt waarbij ook de naam wijzigde in 'Onderlinge Glasverzekering-Maatschappij Zaltbommel W.A.'. Tien jaren later werd besloten de maatschappij op te heffen en de verzekeringen elders onder te brengen.
Het archief werd op 24 oktober 2003 door de heer H. van Santen te Zaltbommel geschonken aan het Streekarchief Bommelerwaard. De omvang van het archief bedraagt 0,12 m. (14 nummers). Aan de openbaarheid zijn geen beperkende bepalingen gesteld.
S.E.M. van Doornmalen,
februari 2005.

Kenmerken

Datering:
1919 - 1996
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
1919 - 1996
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
0,12
Gemeente:
Zaltbommel