Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Interkerkelijke Jeugdraad Zaltbommel, 1961 - 1970

3226 Archief van de Interkerkelijke Jeugdraad Zaltbommel, 1961 - 1970

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Interkerkelijke Jeugdraad te Zaltbommel is eind 1960 opgericht. Volgens het enige en eerste jaarverslag was 21 november 1960 de start van de jeugdraad. De eerste activiteiten hadden plaats in 1961. De Interkerkelijke Jeugdraad had als doel de oecumenische gedachte te bevorderen tussen jongeren uit de katholieke, hervormde en gereformeerde kerken in Zaltbommel. Zij trachtte dit te bereiken door het organiseren van samenkomsten (lezingen en discussies), acties en gezamenlijke diensten. Van 1961 tot en met 1969 organiseerde de Interkerkelijke Jeugdraad in december de volkskerstzangen in de Sint Maartenskerk. In 1967 realiseerde de raad een monument voor de Joodse slachtoffers uit de Bommelerwaard tijdens de Tweede Wereldoorlog op de begraafplaats bij de Bossche Poort. Op 11 juli 1970 is de Interkerkelijke Jeugdraad Zaltbommel opgeheven.
De Interkerkelijke Jeugdraad Zaltbommel is in 1971 opgevolgd door de Oecumenische Jongeren Kommissie te Zaltbommel (zie voor het archief daarvan archiefblok 3265).
De stukken beschreven in deze inventaris zijn deels in 1994 gekregen van H. Keser uit Zaltbommel en deels afkomstig van het Maarten van Rossummuseum. Hans Keser was vanaf de oprichting tot de opheffing voorzitter van de Interkerkelijke Jeugdraad. Er zijn geen beperkingen gesteld aan de openbaarheid. Het archief omvat 0,24 m.
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1961 - 1970
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Omvang in meters:
0,12