Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de gemeentelijke Gas- en Waterleidingbedrijven t...

3217 Archief van de gemeentelijke Gas- en Waterleidingbedrijven te Zaltbommel, 1881 - 1967

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Oprichting en opheffing
In 1876 besloot de gemeenteraad van Zaltbommel tot de bouw van een gemeentelijke gasfabriek, nadat er geen overeenstemming bereikt kon worden met particuliere gasleverancier F. Philips in Zaltbommel. De gasfabriek ging een jaar later van start. De fabriek kwam onder bestuur van een Gemeentelijke commissie voor de Gasfabriek. De werkzaamheden werden opgedragen aan een directie bestaande uit een technisch directeur en een administartief directeur en enkele medewerkers. Vanaf 1880 was er een eenhoofdige directie.
In 1905 kreeg Zaltbommel ook een waterleidingbedrijf. De directeur van het gasbedrijf werd tevens directeur van het waterleidingbedrijf. De bedrijfsvoering kwam daarmee in één hand, maar werd wel gescheiden bijgehouden. De naam van de gemeentelijke commissie voor de gasfabriek veranderde in de Commissie voor de gemeentebedrijven nadat ze ook het toezicht kreeg over het waterleidingbedrijf. Tien jaar later kwam daar nog een gemeentelijk electriciteitsbedrijf bij. In 1925 werd het gemeentelijk electriciteitsbedrijf overgedragen aan de Provinciale Geldersche Electriciteits Maatschappij (PGEM). Het waterleiding bedrijf werd eind 1959 overgedragen aan de Waterleiding Maatschappij Gel-derland (WMG). Het gasbedrijf verloor uiteindelijk in 1968 zijn zelfstandigheid door een overname van de Maatschappij tot Gasvoorziening Gelders Rivierengebied (GGR).
Het archief van de Commissie voor de gemeentebedrijven is deeels bewaard gebleven en beschreven in inventaris 49. In deze inventaris zijn enkele stukken van de bedrijfsvoering beschreven. De archieven van de gemeente Zaltbommel (archiefblokken 3018 en 3019) bevatten ook veel bescheiden betreffende de gemeentelijke bedrijven. Het onderscheid tussen de stukken die behoren tot het gemeentearchief, het archief van de commissie en de archieven van de bedrijven is niet altijd even duidelijk.
Archief
De archiefbescheiden zijn in 2001 geschonken door het Regionaal Archief Rivierenland te Tiel. De stukken werden aangetroffen in het archief van electriciteits- en gasbedrijf NUON, de rechtsopvolger van de Bommelse bedrijven.
-
S.E.M. van Doornmalen, 2002
Literatuur
D.J. Smeenk, Twee gasfabrieken in Zaltbommel, in: Tussen de Voorn en Loevestein XXXII(1996)mr.92, p.1 - 10.

Kenmerken

Datering:
1881 - 1967
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Omvang in meters:
0,62
Categorie: