Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de (Nederlands) Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt)...

3163 Archief van de (Nederlands) Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) te Gameren, 1835 - 1979

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Gameren heeft een rol gespeeld in de geschiedenis van de Afscheiding in de negentiende eeuw. Zie over deze vroege periode het werk van C. Smits, De afscheiding van 1834 : eerste deel Gorinchem en 'Beneden - Gelderland' (Oudkarspel 1971). In 1944-1945 vond in de Christelijke Afgescheidene Gereformeerde Gemeente te Gameren een scheuring plaats. Het archief is destijds in bewaring gebleven bij de Gereformeerde Kerk Gameren, onderhoudende artikel 31, ookwel de vrijgemaakten genoemd. De Gereformeerde kerk Gameren vrijgemaakt was ook de kerk voor kerkleden uit Haaften. De kerk is ook in de jaren zestig meegegaan in de afsplitsing van de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt naar de Nederlands Gereformeerde Kerken. De kerkgemeenschap is opgeheven per 31 maart 1991 'in verband mete de vergrijzing, de terugloop van het ledental en de moeizame preekvoorziening'. Bij de opheffing gingen de meeste leden uit Gameren en Haaften over naar de Nederlands Gereformeerde Kerk Leerdam. Het kerkgebouw en pastorie werden overgedragen aan de Stichting Kerkgebouw Gereformeerde Kerk Gameren.
Stukken betreffende de Gereformeerde Kerk Gameren sydonaal over de jaren 1945-1970 berusten in het archief van de Gereformeerde kerk Gameren-Zuilichem (archiefblok 3121). Deze kerkgemeente werd in 1970 namenlijk samengevoegd met de kerkgemeente van Zuilichem. In deze plaatsingslijst beschreven stukken werden in 1996 en 1997 door bemiddeling van de heer P.C. van Wijk te Zaltbommel overgedragen aan het Streekarchief Bommelerwaard.
Vooralsnog is bepaald dat de stukken jonger dan 50 jaar slechts ter inzage zijn met toestemming van de streekarchivaris. De omvang van het archief bedraagt op dit moment ca. 2 strekkende meter. De meeste delen in het archief (lidmatenregisters en notulenboeken) moeten nodig gerestaureerd en opnieuw ingebonden worden.
Aanvullingen
J.J.A. Buylinckx 1997 en aanvullingen 2005 en 2014 S.E.M. van Doornmalen, aanvulling 2008

Kenmerken

Datering:
1835 - 1979
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Omvang in meters:
1