Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de paardenverzekering Onderlinge Hulp te Ammerzo...
3149 Archief van de paardenverzekering Onderlinge Hulp te Ammerzoden, 1945 - 2011
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Toelichting
Het paardenfonds is opgericht op 15 februari 1902 en bestaat nog steeds. Doel van de onderlinge verzekering is het vergoeden van schade ontstaan door het sterven van een paard.
Stukken van vóór 1945 zijn in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan. Het archief is niet compleet. De inventarisnummers 1, 3-10 in deze inventaris zijn in oktober 2003 door H.M. van Helvoort namens H. van den Oord, voorzitter van het paardenfonds, geschonken aan het streekarchief. Inventarisnummer 2 berustte al bij het streekarchief. Het was opgenomen in het archief van de gemeente Ammerzoden. De inventarisnummers 11-17 zijn in mei 2013 geschonken namens het bestuur door G. Dubbeld te Ammerzoden.
De omvang van het archief bedraagt 0,24 m. Er zijn geen openbaarheidsbeperkingen.
S.E.M. van Doornmalen, oktober 2003.
Aanvulling mei 2013.

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
0,25