Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Departement Zaltbommel van de Maatschappij t...
3144 Archief van het Departement Zaltbommel van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen, 1818-1976
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
De Maatschappij tot Nut van het Algemeen werd opgericht in 1784 en stelde zich ten doel de 'bevordering van het verstandelijke, zedelijke en maatschappelijke welzijn van het volk zonder te treden in geschillen betreffende godsdienst of politiek'. 1) Middelen om dit doel te bereiken waren onder andere het stichten en instandhouden van scholen, spaarkassen, ziekenfondsen, volksbibliotheken of leesinrichtingen, het uitgeven en verspreiden van boeken, het belonen van edelmoedige daden met medailles of getuigeschriften en het organiseren van lezingen, voordrachten, toneelvoorstellingen, etc.
Het Departement Zaltbommel werd opgericht in 1818 en opgeheven in 1976. Door het Departement werden enkele organisaties opgericht. Voor zover er stukken van bewaard zijn gebleven zijn ze in deze inventaris beschreven als gedeponeerde archieven.
Helaas is er geen sprake geweest van een centraal bewaard archief van de afdeling Zaltbommel van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen. De in deze inventaris beschreven stukken kreeg het Streekarchief Bommelerwaard in gedeelten:
- In 1986 schonk mevr. C. Frankenhuis-van Scheijen te Zaltbommel stukken over de Nutskleuterschool
- In 1988-1995 droeg van het Maarten van Rossummuseum (tegenwoordig Stadskasteel Zaltbommel) te Zaltbommel stukken over
- In 2011 schonk de familie Metz uit Zaltbommel een serie programma-overzichten.
- In 2012 kreeg het Streekarchief Bommelerwaard een aanvulling met financiële stukken over de jaren 1950 - 1967. Deze stukken waren door de laatste penningmeester Nol van Hattum in bewaring gegeven in de bewaarplaats van het Weeshuis te Zaltbommel. In maart 2012 heeft de heer Luuk van Kuilenburg de stukken via het Stadskasteel Zaltbommel (die de stukken raadpleegde voor een onderzoek naar de schilderingen in het oude Nutsgebouw) geschonken aan het Streekarchief Bommelerwaard.
De omvang van het archief bedraagt 2 m. Er zijn geen beperkende bepalingen gesteld aan de openbaarheid van de stukken.
J. Buylinckx, 1995, aangevuld 2005,
S.E.M. van Doornmalen 2011, 2012..
Noten
1. Zo formuleerde J. Jongeneel het in zijn circulaire waarin inwoners van Rossum, Heerewaarden, Hurwenen en Driel werden opgeroepen om lid te worden van het departement Rossum c.a. (Streekarchief Bommelerwaard, Archief van het Departement Rossum c.a. van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen, inventarisnummer 3010/1). Zie de inventarisnummers 3010/33 en 3010/34 van datzelfde archief over een van de oprichters van het Departement Zaltbommel, H.J. van der Dussen.
Kenmerken
Datering:
1818-1976
Plaats:
Zaltbommel
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
1818-1976
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
0,25
Gemeente:
Zaltbommel
Locatie:
Zaltbommel
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS