Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Vereniging Coöperatieve Pootaardappelbewaarpl...
3120 Archief van de Vereniging Coöperatieve Pootaardappelbewaarplaats Zuilichem W.A., 1946 - 1989
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Tijdens de vergadering op 15 februari 1946 waarin de 'Veilingsvereniging Zuilichem en Omstreken' werd opgeheven werd tevens de eerste aanzet gegeven om te komen tot een coöperatieve vereniging tot exploitatie van een pootaardappelbewaarplaats. Zuilichem kende in die tijd veel zelfstandige kleine aardappelboeren, die niet over een goede poterbewaarplaats beschikten. Op 10 mei 1946 werd onder grote belangstelling de oprichtingsvergadering belegd. De officiële statuten van de vereniging 'Coöperatieve Pootaardappelbewaarplaats Zuilichem W.A.' dateren van op 6 juni 1946. Als doelstelling van de vereniging wordt daarin genoemd het bevorderen van de aardappelteelt en het verbeteren van de kwaliteit, onder andere door het exploiteren van een bewaarplaats. Als leden zouden worden toegelaten inwoners van Zuilichem, Aalst, Poederoijen, Nederhemert en Nieuwaal. Het eerste bestuur bestond uit: C. van Vught (voorzitter), J. Westerlaken (secretaris), P. J. van den Bogerd (penningmeester), C. Groeneveld, C.A. van Veen, L. Dingemans en H. Westerlaken. Als startkapitaal diende het batig saldo van de genoemde Veilingsvereniging. Het eerste doel van de vereniging was uiteraard de bouw van een bewaarplaats. Daartoe werd een stuk grond gekocht op de Vorn aan de Uilkersteeg in Zuilichem. De financiering en bouw hadden heel wat voeten in aarde, maar eind 1950 kon toch de opening plaats vinden van een van de modernste pootaardappelbewaarplaatsen in Nederland van dat moment. In 1951 waren er reeds 110 leden en werden er in de bewaarplaats 62250 kilo poters opgeslagen, waarvan 9000 kilo van buiten de gemeente. In 1962 waren er nog 99 leden en werden in de bewaarplaats 36910 kilo poters voor leden opgeslagen en 23650 kilo voor de Coöperatieve Telersvereniging te Kerkwijk. Langzaam maar zeker kwam er minder behoefte aan de bewaarplaats. Veel leden schakelden van de aardappelteelt over op andere produkten. De exploitatie van de bewaarplaats werd een probleem. Door
J.J.A. Buylinckx, Zaltbommel 1990
Kenmerken
Datering:
1946 - 1989
Plaats:
Zuilichem
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
1946 - 1989
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
0,87
Gemeente:
Zaltbommel
Locatie:
Zuilichem
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS