Archieven

 

3110 Archief van de familie De Krijger te Driel, 1730-1950
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Toelichting
Het archief bevat niet alleen stukken van de familie De Krijger, maar ook van de aanverwante families zoals De Gaaij, Kleber, Koning, Bellingan, Papegaaij en Van Brummen.
G. de Krijger was burgemeester van Driel van 1818 tot 1848. Zijn zoon, die de achternaam van zijn moeder als een van zijn voornamen kreeg, Wouter Noach Bellingan de Krijger, volgde hem op en bleef burgemeester tot in 1884. De familie De Krijger bewoonde de boerderij Maaikeshof in de Kerkstraat te Kerkdriel. De in deze inventaris beschreven stukken afkomstig van deze familie zijn in 1992 aan het Streekarchief Bommelerwaard geschonken door mevr. Huijgen-Dubois te Eindhoven en waren afkomstig uit de nalatenschap van J.S.G. van Brummen.
Het archiefje bevat enkele stukken die niet behoren tot het familiearchief, maar die door leden van de familie zijn opgemaakt of ontvangen uit hoofde van functies die zij vervulden. Inventarisnummer 1 zal te zijner tijd worden overgebracht naar het archief van de gemeente en de inventarisnummers 2-4 naar de archieven van Hervormde Gemeente Driel.
De omvang van het archief beslaat 0,36 strekkende meter. Aan de openbaarheid zijn geen beperkende bepalingen gesteld.
Eerste versie: S.E.M. van Doornmalen, 1995.
Tweede versie: J.J.A. Buylinckx, 2008
Inventaris

Kenmerken

Status toegang:
Eenvoudige toegang / plaatsingslijst
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
0,37