Alle bestanden

Uw zoekacties: Archieven van de Geërfden in de Zaltbommelse en Hurwenense U...
x3101 Archieven van de Geërfden in de Zaltbommelse en Hurwenense Uiterwaarden 1769 - 1879 en van de Hurwenense Uiterwaardenpolder 1879 - 1958, 1769 - 1958
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

3101 Archieven van de Geërfden in de Zaltbommelse en Hurwenense Uiterwaarden 1769 - 1879 en van de Hurwenense Uiterwaardenpolder 1879 - 1958, 1769 - 1958
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis
Wanneer er voor het eerst sprake is van enige waterstaatkundige organisatie ten aanzien van het uiterwaardengebied tussen Zaltbommel en Hurwenen is niet bekend. De oudste stukken die bewaard zijn gebleven uit deze ongereglementeerde tijd dateren uit 1769. De doorbraak waarbij de Hurnse Kil ontstond had overigens plaats in 1639, toen een oude Waalmeander werd afgesneden.
2. Archief
Van de lotgevallen van het archief is weinig bekend. Na opheffing van de buitenpolder is het archief terecht gekomen bij het Polderdistrict Bommelerwaard boven Meidijk en via de rechtsopvolger van dat district, het Polderdistrict Bommelerwaard, is het archief uiteindelijk in 1986 onder het beheer gekomen van het Streekarchief Bommelerwaard. Bij de bewerking van het archief in 2008 was het voorzien van een redelijke plaatsingslijst. Wie die heeft vervaardigd is onbekend.
Noten
1. Inventarisnummer 3101/39.
2. Besluit van Provinciale Staten van 1-4-1957, goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 21-2-1958 en gepubliceerd in het Provinciaal Blad nr. 38 van 2-5-1958. Zie over de opheffing inventarisnummer 3101/40.
Kenmerken
Datering:
1769 - 1958
Plaats:
Zaltbommel, Hurwenen
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
1769 - 1958
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
6,50
Gemeente:
Zaltbommel
Locatie:
Zaltbommel, Hurwenen
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS