Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van Buitenpolder de Polder van Bern, 1911 - 1969
3099 Archief van Buitenpolder de Polder van Bern, 1911 - 1969
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De polder is opgericht in 1911. De buitenpolder van Bern was tot 1935 gelegen in de gemeente Herpt en Bern, daarna behoorde het gebied tot 1 januari 1958 tot de gemeente Heusden. In 1958 werd het ten noorden van de Bergsche Maas gelegen deel van Bern bij de gemeente Kerkwijk gevoegd. De Buitenpolder De Polder van Bern werd officieel opgeheven toen het gebied per 1 januari 1969 opging in het per die datum opgerichte Polderdistrict Bommelerwaard.
Het archief is na de opheffing van de polder terecht gekomen bij het Polderdistrict Bommelerwaard en later onder het beheer gekomen van het Streekarchief Bommelerwaard (op 1 januari 2014 opgegaan in het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) te Tiel). De polder en daarmee de administratie was maar klein en overzichtelijk. Tot 1945 zijn nagenoeg geen stukken meer aanwezig omdat deze verloren zijn gegaan tijdens de oorlog toen de woning van de toenmalige secretaris-penningmeester geheel door brand werd vernield. (Zie nummer 3099/23).
Het archief beslaat 0,36 strekkende meter en aan de openbaarheid van de stukken zijn geen beperkingen gesteld.
H. van Doremaele, 2013
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1911 - 1969
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Omvang in meters:
0,37