Alle bestanden

Uw zoekacties: Archief van de Commissie van Toezicht op de Restaureering va...
x3036 Archief van de Commissie van Toezicht op de Restaureering van den St. Maartenstoren te Zaltbommel, 1907 - 1918
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

3036 Archief van de Commissie van Toezicht op de Restaureering van den St. Maartenstoren te Zaltbommel, 1907 - 1918
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
-
De 'Commissie van toezicht op de restaureering van den St. Maartenstoren' is geïnstalleerd door het college van B. en W. van Zaltbommel op 24 mei 1907. De gemeente was eigenaar van de toren. Architect van het werk was J. van Gils uit Rotterdam. De commissie werd opgeheven in 1918 toen het werk gereed was.
De samenstelling van de commissie was als volgt: - J.H.M. baron van Mollerus van Westkerke, commissaris van de koningin in Gelderland, ere-voorzitter, vertegenwoordiger namens het rijk. In 1910 opgevolgd door de nieuwe commissaris van de koningin C. van Citters. - H. van Os, lid van gedeputeerde staten van Gelderland, voorzitter. - W.C. Pleyte, secretaris van de gemeente Zaltbommel, lid-secretaris. - A.G. van Anrooy, raadslid van de gemeente Zaltbommel, lid. - N. van Lookeren Campagne, industrieel, lid. - C.B.W. Meyer, raadslid van de gemeente Zaltbommel, lid.
Er heeft in het verleden vermenging plaatsgevonden tussen het archief van de commissie en de stukken uit het archief van de stad over de restauratie. Gedeeltelijk zal dat zijn veroorzaakt doordat de gemeentesecretaris die tevens secretaris was van de commissie. Niet altijd bleken de stukken achteraf nog goed te scheiden. Geprobeerd is de scheiding toch zo consequent mogelijk door te voeren. De gemeentelijke stukken zijn gevoegd bij inventarisnummer 3019/2617 van het Archief van de gemeente Zaltbommel over de periode 1816-1928. Voor een meer compleet beeld moeten dus ook die stukken bekeken worden.
Van de overdracht van het archief is geen officiële verklaring aanwezig. Aangenomen wordt dat het archief na de opheffing van de commissie gewoon op het gemeentehuis is gebleven, zonder dat daar formeel een beslissing over is genomen.
Het archief beslaat 0,70 meter. Aan de openbaarheid zijn geen beperkingen gesteld.
-
J.J.A. Buylinckx, januari 1994
Kenmerken
Datering:
1907 - 1918
Plaats:
Zaltbommel
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
1907 - 1918
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
1,12
Gemeente:
Zaltbommel
Locatie:
Zaltbommel
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS