Alle bestanden

Uw zoekacties: Archief van de Familie van Utenhove, 1619 - 1873
x2226 Archief van de Familie van Utenhove, 1619 - 1873
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

2226 Archief van de Familie van Utenhove, 1619 - 1873
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Familie Utenhove in Geldermalsen
In schenking ontvingen wij van de heer W. Murman uit Woerden een 29-tal voornamelijk transportaktes van goederen, gelegen in Geldermalsen. De heer Murman liet ons weten dat het sigarenkistje altijd in Villa Bottestein in Geldermalsen heeft gestaan, waar ook ooit de gemeentelijke secretaris van Geldermalsen gevestigd was. Waarom de akten daar zijn aangetroffen kon hij ons niet vertellen. Uit onderzoek bleken de transporten terug te voeren te zijn op eigendommen van de familie van Utenhoven / Uyttenhoven / Uijt den Hoven / Utenhove in Geldermalsen. De eerste persoon die grond verwierf in Geldermalsen was Gerardt van Utenhove, colonel van het Waelsche Regiment in 's Hertogenbosch. Hij en zijn vrouw Suzanne van Varick verwierven grond onder andere in het Roth, de Hooglantse Hoeve, en het huis Capesteeghsen Hof. Een aantal goederen kregen zij ook in leen: de Caekmanssteegh van het adelijk huis Rossum en hun nakomelingen met de Vaalweide en de helft in de Brakelsche Hoef van het huis Brakel (gelegen in de polder van Geldermalsen). Uit de akten blijkt dat de goederen in Geldermalsen in 1785 nog in handen waren van leden van de familie van Utenhove. Eén van de dochters van Gerardt en Suzanne trouwde met haar volle neef Maurits Philibert van Utenhove en dit echtpaar noemden zich heer en vrouwe van Bottesteijn. Zij noemen zich zo omdat zij ook de eigenaren waren van de ridderhofstad Bottesteijn bij Vleuten (hij erft dat kennelijk van zijn ouders Hendrik van Utenhove, getrouwd met Martha Maria Huygens die het in 1703 overgedragen krijgen). De akten waren bij de schenking al voorzien van een lijst met omschrijvingen van de akten. Besloten is de aktes daarom ook zo te omschrijven in onderstaande plaatsingslijst.
Plaatsingslijst
Kenmerken
Datering:
1619 - 1873
Plaats:
Geldermalsen
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
1619 - 1873
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
0,12
Openbaarheid:
onbeperkt
Gemeente:
Geldermalsen
Locatie:
Geldermalsen
Licentie:
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS