Archieven

 

Uw zoekacties: Verzameling betreffende de watersnood 1995 in de gemeente Ge...

2220 Verzameling betreffende de watersnood 1995 in de gemeente Geldermalsen, 1995

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Toelichting
Medio januari 1995 werd de provincie Limburg opnieuw geconfronteerd met extreem hoge waterstanden van de Maas. Dit leidde op diverse plaatsen tot overstromingen. In de daarop volgende dagen kwamen er berichten uit Duitsland over wateroverlast in diverse Duitse steden. Het peil in de Rijn steeg tot ongekende hoogten.
Voor de provincie Gelderland en in het bijzonder het gelders rivierengebied werd de situatie steeds alarmerender. Gezien de prognose van de te verwachten waterstanden was extra aandacht geboden en op 27 januari 1995 werd een eerste overleg gehouden met de burgemeesters uit het gebied. Er werd een permanente dijkbewaking ingesteld. In de dagen daarna volgen de gebeurtenissen elkaar snel op.
Op 28 januari komt het gemeentelijke crisisteam van Geldermalsen bijeen, het heeft uiteindelijk 17 keer vergaderd en is ontbonden op 6 februari 1995. 1 Februari 1995 is de dag van de vrijwillige evacuatie, donderdag 2 februari 1995 is de dag van de verplichte evacuatie, vanaf 5 februari keren de inwoners weer terug naar huis.

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
0,12