Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van Martinus van der Burg, gemeenteraadslid voor Gel...
2187 Archief van Martinus van der Burg, gemeenteraadslid voor Geldermalsen, (1928) 1938 - 1996
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inventaris
Martinus van den Burg werd geboren in Geldermalsen op 2 februari 1920, zoon van Martinus van den Burg en Elisabeth van Rossum. Hij overleed op 76-jarige leeftijd in 1996. Hij is vele jaren lang het sociaal democratisch gezicht geweest van de gemeente Geldermalsen. Hij was een vakbondsman, die hij in Geldermalsen 41 jaar trouw diende. Al voor de Tweede Wereldoorlog was hij jeugdlid. Zijn vader richtte de afdeling op in Geldermalsen in 1928, vanuit de arbeiders van de Chamotte Unie. Zelf werkte Martinus 35 jaar als modelmaker bij de Chamotte Unie. Hij was vele jaren voorzitter van de industriebond FNV afdeling Geldermalsen.
Hij werd in 1994 benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.
In 1960 startte Martinus van den Burg als raadslid in Geldermalsen voor de Partij van de Arbeid (PvdA). Hij zat 33 jaar in de Raad. Van 1974 tot 1982 was hij ook wethouder, onder andere met de portefeuilles volkshuisvesting, financien en maatschappelijk werk. In 1990 trad hij aan als tijdelijk wethouder, na het aftreden van 2 wethouders i.v.m. hun onderlinge relatie.
Het archief vormt een waardevolle bron op het gebied van het leven ende interesses van de heer van den Burg. Zijn leven in de Tweede Wereldoorlog, zijn werk voor de vakbond en zijn werk in de politiek van Geldermalsen komt goed tot uiting. Daarnaast zijn er ook archiefstukken over de Chamotte Unie.
Het archief is in september 2010 via de afdeling Voorlichting van de gemeente Geldermalsen aangeboden aan het Regionaal Archief Rivierenland. Het was 1 krat groot. Er heeft uit het archief geen vernietiging plaatsgevonden.
Ria Mink-Gijzen Oktober 2010
Kenmerken
Datering:
(1928) 1938 - 1996
Plaats:
Geldermalsen
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
(1928) 1938 - 1996
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
0,25
Openbaarheid:
na 20 jaar
Gemeente:
Geldermalsen
Locatie:
Geldermalsen
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS