Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het dienstarchief van het Streekarchivariaat Wes...
2179 Archief van het dienstarchief van het Streekarchivariaat West-Betuwe, 1993 - 2009
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inventaris
In 1993 wordt er door de gemeenten Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen en het Polderdistrict Tieler- en Culemborger Waarden besloten tot het aangaan van een gemeenschappelijke regeling tot oprichting en instandhouding van een streekarchivariaat.

Het doel van de regeling was een gezamenlijk beheer van de oudere archieven van de deelnemers. Op 1 december 1993 treedt de heer R.H.C. van Maanen in dienst als streekarchivaris. De heer van Maanen blijft als streekarchivaris in dienst tot de opheffing in 2009. Al snel blijkt dat de werkzaamheden te veel zijn voor 1 persoon.

Per 1 januari 1998 treedt er dan ook een archivaris in dienst. Per (DATUM) wordt deze persoon tevens plaatsvervangend streekarchivaris. De volgende personen zijn in dienst geweest als archivaris: dhr. G. Kuijpers, mevr. J.E.M. op de Woerd, mevr. E.E.M. de Dreu-Andela en mevr. F.C. Mink-Gijzen.

Per 1 januari 2003 treedt treedt het Polderdistrict, dan Waterschap Rivierenland genoemd, uit de gemeenschappelijke regeling.

Al snel (1995) gaan er geluiden op om met een aantal archiefdiensten samen te werken of te fuseren in de regio. Uiteindelijk wordt de gemeenschappelijke regeling Streekarchivariaat West-Betuwe per 1 januari 2009 opgeheven en besluiten de gemeenten Geldermalsen en Neerijnen toe te treden tot de gemeenschappelijke regeling Regionaal Archief Rivierenland. De gemeente Lingewaal sluit een dienstverleningsovereenkomst af met het Stadsarchief Gorinchem.
Kenmerken
Datering:
1993 - 2009
Plaats:
Geldermalsen
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
1993 - 2009
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
0,75
Openbaarheid:
na 20 jaar
Gemeente:
Geldermalsen
Locatie:
Geldermalsen
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS