Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Sint Hyacinthusklooster der Dominicanessen t...

1170 Archief van het Sint Hyacinthusklooster der Dominicanessen te Tiel, 1838 - 1988

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Toelichting
Het archief bestaat uit kopieën van drie delen, waarin de zusters de kroniek van het kloosters hadden bijgehouden. Uit praktische overwegingen zijn de delen weer in tweeën gesplitst.
Nadat het klooster omstreeks 2002 werd opgeheven, werden deze delen met toestemming van de overste door de heer W. Lases opgehaald en in 2003 aan de archiefdienst uitgeleend ter kopiëring, waarna de originelen weer werden teruggeven.
De kronieken zijn openbaar als het zaken betreft ouder dan 50 jaar; de documentatie is openbaar. Voor recentere informatie moet schriftelijk toestemming gegeven worden door de Dominicanessen Orde, Huize Bijdorp, Veurseweg 3 te Voorschoten.
Van de in de banden ingeplakte foto's is een selectie gereproduceerd en ondergebracht in de topografisch-historische atlas.
Enige tijd later werd een collectie documenten met betrekking tot zuster Stephania, directrice van het R.K. Ziekenhuis te Tiel, ter kopiering ontvangen. Deze kopieën zijn eveneens bij de stukken gevoegd.
Tiel, juni 2005.
W.V.

Kenmerken

Datering:
1838 - 1988
Plaats:
Tiel
Taal:
Nederlands
Verversingsgraad:
onregelmatig
Dekking in tijd:
1838 - 1988
Omvang in meters:
0,12
Openbaarheid:
beperkt - zie inventaris
Toegangstitel:
W. Veerman, Inventaris van het archief van het Sint Hyacintusklooster der Dominicanessen te Tiel.
Gemeente:
Tiel
Locatie:
Tiel