Archieven

 

Uw zoekacties: Archieven van de geërfden (dorpsbesturen), vanaf 1811 dorpsp...

1044 Archieven van de geërfden (dorpsbesturen), vanaf 1811 dorpspolders en buitenpolders in de Neder-Betuwe, 1525 - 1971

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
109
Opmerkingen:
Sinds 1810 (beneden de Waal) of 1811 (boven de Waal) hielden de geërfden zich alleen bezig met water- en wegbeheer. Formeel bestaan de dorpspolders in het rivierengebied pas sinds 1838 met het inwerking treden van het Reglement op het beheer der rivierpolders in de provincie Gelderland.