Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Hervormde gemeente Rijswijk, 1638 - 1992

0909 Archief van de Hervormde gemeente Rijswijk, 1638 - 1992

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Toelichting
Tot en met 1667 was de Hervormde gemeente Rijswijk gecombineerd met Ravenswaaij.
Het archief is in 2015 aan het RAR overgedragen.
Het archief is in 1951 beschreven door de Commissie voor de Archieven van de Nederlands Hervormde Kerk. Het is daarna echter weer geheel in wanorde geraakt. Het is in 1996 opnieuw globaal geordend en beschreven. Het archief beruste tot 2015 nog bij de Hervormde gemeente. In dat jaar werd het overgedragen aan het RAR.
Inventarisnummers 3, 7 t/m 9 zijn vooralsnog niet raadpleegbaar vanwege de slechte staat van de stukken.
Inventarisnumer 26a is met scans op onze website te vinden.
Een aanvulling wordt in 2016 via deze inventaris toegevoegd.
Over kerk en kerkgemeente van Rijswijk zie o.a.:
- R.F.P. de Beaufort en H.M. van den Berg, De Betuwe. De Nederlandse Monumenten van Geschiedenis en Kunst, dl. III provincie Gelderland, 's-Gravenhage 1968, i.h.b. p.353-359.
- A.J.G. Hogendoorn, Oude dame in een nieuw jasje. Meer dan twee honderd jaar opknappen, herstellen en verbouwen. Ter herinnering aan de restauratie van de Nederlands Hervormde Kerk te Rijswijk, 22 april 1991-4 september 1993, Maurik 1993.
- Hervormde gemeente Rijswijk, Programma ter gelegenheid van de ingebruikname van het gerestaureerde orgel in de St. Martinuskerk te Rijswijk (Gld.), Rijswijk 1996.
Geschiedenis:
Rijswijk had Rijswijk al in de 9e eeuw een kerk De kerk was een dochterkerk van die in Wijk bij Duurstede. De eerste predikant sinds de Reformatie, van 1618 tot 1636, was Johannes Brandolphus. Hij was ook predikant van Ravenswaay.
Het kerkgebouw werd in 1737 en 1759 gerestaureerd. In 1832 werd geconstateerd dat de toren scheef zakte. In 1856 tot 1858 werden enkele noodzakelijke reparaties gedaan. In 1860 volgde een uitwendige verbouwing. Maar in 1868 bevond het kerkgebouw zich weer in een troosteloze toestand. In 1870 volgde een volledige restauratie. Het scheefzakken van de toren werd tegen gegaan door een verankering tussen de toren en het schip van de kerk en een speciale metselconstructie onder de toren. De toren bleef echter wel scheef staan.
De kerk is tegenwoordig eigendom van de Stichting Oude Gelderse Kerken.

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Beperkt tot stukken jonger dan 50 jaar; voor persoonsgegevens geldt een periode van 110 jaar na geboorte; voor inzage in niet-openbare stukken dient u zich te wenden tot het kerkbestuur.
Omvang in meters:
3,50