Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Openbare Lagere School W.D. Postma en de open...
0891 Archief van de Openbare Lagere School W.D. Postma en de openbare lagere school De Leilinden, later basisschool Ter Weijde te Culemborg, 1925 - 1995
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Toelichting
1.1. W.D. Postma was na de Tweede Wereldoorlog hoofd van de school. C. Verrips volgde hem in 1962 op. De school was gevestigd in het pand St. Janskerkhof 1 te Culemborg.

NB. Dit archief bevat ook stukken van de Openbare basisschool De Leilinden, de Schoolvereniging, de Oudercommissie en van de Vereniging voor Volksonderwijs afdeling Culemborg waarvan mevrouw Postma secretaris was.

1.2. Het archief is afkomstig van de gemeente Culemborg en was lange tijd als vernietigbaar gewaardeerd. De vernietiging is echter nooit uitgevoerd. Eenmaa lbij het RAR is uit het archief de landelijke documentatie zonder relatie met Culemborg vernietigd evenals enkele dubbele stukken en kladjes.

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
1