Alle bestanden

Uw zoekacties: Archief van burgemeester van Echteld J.A. Houtkoper, 1947 - ...
x0679 Archief van burgemeester van Echteld J.A. Houtkoper, 1947 - 1960 (1964)
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

0679 Archief van burgemeester van Echteld J.A. Houtkoper, 1947 - 1960 (1964)
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Aantekeningen over J.A. Houtkoper * 
Jean Adrien Houtkoper is op 6 oktober 1915 geboren in Ochten, gemeente Echteld. Hij was de zoon van de burgemeester van de gemeente Hermanus Houtkoper en Emillie Constance Smit. In Den Haag huwde Houtkoper op 14 september 1951 met Antonetta van den Ham. Antonetta van den Ham overleed in 1962, waarna Houtkoper hertrouwde met Elly Drika den Hartog. Hij overleed te Ochten op 8 december 1985.
Jean Adrien Houtkoper begon in 1937 aan een ambtelijke en bestuurlijke loopbaan als volontair op de gemeentesecretarie van Zoelen. Tijdens de mobilisatie in 1939-1940 was hij sergeant van een transportcommando te Bodegraven en Oestgeest. Na de oorlogsdagen van mei 1940 begon hij als agent van de Distributiedienst Tiel in Echteld. In de laatste maanden van de oorlog was hij hoofd van de Distributiedienst Kring Wageningen. Tijdens de oorlog raakte Jean Adrien Houtkoper betrokken bij het verzet en werd enige tijd gegijzeld in de kampen Haren en St. Michelsgestel. Later heeft hij gevangen gezeten in De Koepel te Arnhem. Op 13 mei volgde een benoeming als waarnemend burgemeester van Echteld. Hiermee trad hij in het voetspoor van zijn vader die van 1914 tot en met 1942 burgemeester was te Echteld. Op 1 december 1946 werd Houtkoper benoemd tot burgemeester. Dit ambt legde hij neer op 1 november 1980.
Na de oorlog raakte hij nauw betrokken bij de wederopbouw in het Gelderse rivierengebied. Het dorp Ochten in zijn eigen gemeente behoorde tot de zwaarst getroffen plaatsen. Bijzondere aandacht had hij voor de agrarische en economische ontwikkeling van het gebied in het algemeen. Geregeld trad hij op, om de Betuwe nader in het voetlicht te brengen van bestuurders en burgers. Het aantal bestuursfuncties en (ere-)lidmaatschappen van instellingen is aanzienlijk.
Contacten met het buitenland kregen ook veel aandacht. Sinds de jaren vijftig werden met enige regelmaat reizen ondernomen en georganiseerd naar naburige landen. De belangstelling gold ook de problematiek van de migratie van Nederlanders naar niet-Europese landen als Canada en Australië.
1.1. Archief en inventarisatie
Kenmerken
Datering:
1947 - 1960 (1964)
Plaats:
Echteld
Taal:
Nederlands
Verversingsgraad:
onregelmatig
Dekking in tijd:
1947 - 1960 (1964)
Omvang in meters:
0,25
Openbaarheid:
onbeperkt
Toegangstitel:
Inventaris van archiefstukken afkomstig van J.A. Houtkoper 1947 - 1960 (1964), S.E.M. van Doornmalen, Lienden 1997
Gemeente:
Neder-Betuwe
Locatie:
Echteld
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS