Alle bestanden

Uw zoekacties: Archief van het bedrijf Versendaal Veevoeders te Tiel / Ophe...
x0600 Archief van het bedrijf Versendaal Veevoeders te Tiel / Ophemert, 1856 - 1979
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

0600 Archief van het bedrijf Versendaal Veevoeders te Tiel / Ophemert, 1856 - 1979
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Blijkens het bevolkingsregisters van Kesteren en Tiel vestigde in juni 1856 Cornelis van Versendaal zich te Tiel en ging inwonen bij winkelier D.J. Heuff in de Waterstraat.
Cornelis werd geboren op 16 april 1836 als derde kind van het landbouwersgezin van Goosen van Versendaal en diens vrouw Agnieta Kraaikamp. Het gezin woonde in het bij de gemeente Kesteren behorende gehucht Leede en Oudewaard.
De reden waarom Cornelis zich in Tiel ging vestigen kan men alleen maar raden, maar het feit dat hij inwoonde bij de winkelier Heuff , doet vermoeden dat hij in de handel wilde en op die manier een praktische opleiding volgde. Zeker is dit echter niet.
Vermoedelijk in 1867 trouwde hij met Dirgje Gerdina van Herwaarden uit Buren en vestigde zich als grutter in de Voorstad te Tiel. Opvallend is, dat in zijn laatste inschrijving van het bevolkingsregister bij de familie Heuff, hij ook als beroep 'grutter' heeft staan. Uit dit gezin werden twee zoons en een dochter geboren. De zoon Goosen op 29 juni 1868 en de zoon Matthijs op 29 juni 1869. Het een jaar later geboren dochterje Agnieta overleed een jaar na haar geboorte. Twee jaar later sloeg het noodlot weer toe en overleed de moeder. Vader Cornelis stond toen voor de niet lichte taak zijn beide zonen op te voeden en de zaak in grutterswaren draaiende te houden.
Dit alles is hem duidelijk gelukt. Blijkens de boekhouding, welke bewaard is vanaf 1857 mocht men zich verheugen op een groeiende, vaste klantenkring. Uit de gemeentelijke archieven blijk dat in 1883 al een stoomwerktuig geplaatst werd en het bedrijf door aankoop van er achter liggende panden steeds werd uitgebreid.
Nadat de oudste zoon Goosen in 1901 huwde met de uit Kesteren afkomstige Johanna den Hartog vestigde deze zich met zijn vrouw bij de zaak in de Voorstad. Na 1927 naar het Plantsoen t.o. het Vogeleilandje.Zijn vader en zijn broer verhuizden naar een woning aan de Stationsstraat in Tiel.
Vader Cornelis troktzich dan ook terug uit de zaak en bij akte, verleden ten overstaan van notaris Van Everdingen te Tiel werd per 7 november 1901 door de broers Goosen en Matthijs van Versendaal een vennootschap onder de naam Firma Gebroeders van Versendaal opgericht, met het doel het gemeenschappelijk uitoefenen van een grutterij en maalderij.
Uit het huwelijk van Goosen en Johanna den Hartog werden drie kinderen geboren, waarvan een zoon Cornelis, geboren in 1906. Deze werd de uiteindelijke opvolger. In 1932 huwde hij te Lienden met Adriana Helena Hol en vestigde zich bij de zaak. Het bedrijf groeide door de toenemende activiteiten uit haar jasje aan de Voorstad.
Uit het huwelijk van Cornelis en Adriana Helana Hol werden twee kinderen geboren, waarvan een zoon, Goosen in 1933. Deze zette uiteindelijk het bedrijf voort.
Na een mislukte actie om subsidie te krijgen voor een verbeterde silo-berging en een eveneens mislukte actie om een nieuw bedrijfsgebouw in de 60-er jaren elders in Tiel te vestigen, werd besloten de stad te verlaten.
Met ingang van 16 september 1968 werd het bedrijf verplaatst naar een pand aan de Waalbandijk te Ophemert, waarin voorheen het Walco veevoederbedrijf was gevestigd en werd het complex aan de Voorstad te Tiel van de hand gedaan. Van 1976 tot 1979 was een samenwerking tot stand gekomen met Kruyt's Meelfabrieken te Ameide. Dit resulteerde uiteindelijk in 1979 in een opname in de Mengkombinatie BV te Bergambacht. Het pand in Ophemert werd in hetzelfde jaar gesloten en ontmanteld.
1.1. Archief
1.2. Aanwijzingen voor gebruikers
Kenmerken
Datering:
1856 - 1979
Plaats:
Tiel
Taal:
Nederlands
Verversingsgraad:
onregelmatig
Dekking in tijd:
1856 - 1979
Omvang in meters:
1,87
Openbaarheid:
geheel openbaar
Toegangstitel:
W. Veerman, Archief van het bedrijf van de Gebroeders van Versendaal, Handel in veevoederartikelen, later N.V. Versendaal Veevoeders te Tiel en Ophemert 1860 (1856-1979)
Gemeente:
Tiel
Locatie:
Tiel
Licentie:
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS