Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Hoge Dijkstoel van de Tielerwaard, 15e eeuw -...

0470 Archief van de Hoge Dijkstoel van de Tielerwaard, 15e eeuw - 1837 (1838)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het archief heeft een omvang van 9,6 strekkende meter.
Door G.L. van de Helm werd in 1887 het archief van het polderdistrict Tielerwaard van na 1838 beschreven. In dezelfde inventaris werden de archieven beschreven van het ambtsbestuur van de Tielerwaard, de Hoge Dijkstoel van de Tielerwaard, de Dijkstoel van Tiel, het Adellijk Stift Zennewijnen, de Lingestoel, de Dijkstel van Tiel en stukken betreffende het beheer van de vicariegoederen. Van nagenoeg alle hier genoemde archieven waren nog eigentijdse archiefinventarissen aanwezig. Desondanks bleek het niet altijd mogelijk de stukken terug te plaatsen in het archief waaruit zij gelicht waren. In de jaren zestig werd met een herinventarisatie begonnen die echter nooit werd afgerond. Het gevolg was dat een deel van het archief toegankelijk was via de inventaris van Van der Helm, een deel via de inventaris van Van Iddekinge en een deel in het geheel niet beschreven was.
In december 1994 werd het archief overgedragen aan het streekarchivariaat West-Betuwe (per 1 januari 2009 opgegaan in het Regionaal Archief Rivierenland) waarna aan een nieuwe inventarisatie kon worden begonnen. Nadien werden archiefstukken verkregen via het streekarchivariaat Tiel-Buren-Culemborg en het streekarchief Bommelerwaard.

Kenmerken

Datering:
15e eeuw - 1837 (1838)
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
9,60
Opmerkingen:
Verklaring van overbrenging in toegang 0040, dossiernummer 424 'stukken betreffende dienstverlening aan het Waterschap 2003-2007'