Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Hervormde gemeente Ophemert/Zennewijnen, 1772 - 2001

0192 Archief van de Hervormde gemeente Ophemert/Zennewijnen, 1772 - 2001

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Toelichting
Het archief van de Hervormde gemeente Ophemert-Zennewijnen is in delen in bewaring gegeven bij het Streekarchivariaat Tiel-Buren-Culemborg, sinds 1999 Regionaal Archief Rivierenland. De stukken zijn heel globaal geordend en beschreven door H. Merkelbach (1987, 1988, 2000, 2003, 2005).
Een deel van het archief is terechtgekomen bij de familie Van Ooijen. Deze stukken zijn in 1999 door B. van Ooijen overgebracht naar het Regionaal Archief Rivierenland (Toegang 656).
In 2014 zijn enkele stukken aangekocht die op een veiling werden aangeboden (Doos S). Deze stukken werden eerder in 1999 aangeboden door antiquariaat Gysbers & Van Loon en waren afkomstig van de heer R.J. van Ooijen die in 1998 is overleden. De aanbieding door Gysbers & Van Loon zorgde in 1999 voor enige commotie. De stukken zijn toen doorverkocht. In 2014 werden de zelfde stukken aangeboden door Zwiggelaar Auctions. Dankzij financiële bijdragen van verschillende partijen kon het Regionaal Archief Rivierenland de stukken toen aankopen.

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Na 25 jaar, persoonsgegevens na 75 jaar - zie inventaris
Omvang in meters:
11,90
Toegangstitel:
Magazijnlijst archief van de Nederlandse Hervormde Gemeente Ophemert, 1772-1975 (met aanvullingen), H. Merkelbach,