Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het korps Tiel van het Leger des Heils, 1958 - 1978
0126 Archief van het korps Tiel van het Leger des Heils, 1958 - 1978
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Toelichting
In het Utrechts Archief bevindt zich onder toegang nummer 1182 het 'Archief van het Leger des Heils te Utrecht 1887-1989'. Daarin zijn onder de inventarisnummers 915-916 twee rolboeken van het korps Tiel over de jaren 1935-1970 opgenomen en onder de inventarisnummers 367-369 3 delen met daarin de geschiedenis van het korps Tiel over de jaren 1892-1988. Men zou ze kunnen beschouwen als de belangrijkste stukken uit het archief van het korps.
Navraag in 2014 bij het hoofdkantoor van het Leger des Heils in Amsterdam leerde dat die stukken na de opheffing van het korps Tiel zijn overgebracht naar dat hoofdkantoor. Voor de toen ook op het kantoor in Tiel aanwezige stukken die hier in deze inventaris zijn beschreven bestond toen op landelijk niveau geen belangstelling.
Het archief van de landelijke organisatie (met daarin dus ook stukken van plaatselijke korpsen, is later in bewaring gegeven aan het Utrechts Archief.
De in deze inventaris beschreven stukken zijn in 1988, na het opheffen van het korps, anoniem bezorgd bij het Regionaal Archief Rivierenland. Navraag achteraf leerde dat de stukken op de nominatie stonden om vernietigd te worden, maar dat een van de betrokken medewerkers blijkbaar dat toch zonde vond.

Kenmerken

Status toegang:
Eenvoudige toegang / plaatsingslijst
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Aan de openbaarheid zijn beperkingen gesteld. Stukken jonger dan 75 jaar zijn beperkt openbaar. Inzage kan ook beperkt zijn als stukken gevoelige of bijzondere persoonsgegevens bevatten van - mogelijk - nog levende personen. na 75 jaar
Omvang in meters:
0,37
Uitplaatsing:
Nee
Plaats(en):