Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Vereniging Schoon Rivierenland, 1978 - 1983
0106 Archief van de Vereniging Schoon Rivierenland, 1978 - 1983
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Toelichting
De vereniging is in 1977/1978 opgericht als werkgroep, mede op initiatief van het Zuiveringschap Rivierenland, voor een jaarlijkse publieke schoonmaakactie. In 1980 volgde de omzetting naar een 'vereniging'. De Vereniging stopte in 1982. De officiële liquidatie volgde in 1984, na de financiële afwikkeling.
Het archief is in 1982 geschonken aan het toenmalige Streekarchivariaat Tiel-Buren-Culemborg. In 1986 volgde nog een aanvulling.
Het archief is in 1982, 1986 heel summier beschreven door medewerkers van het archief. In 2024 is een basaal rubriekenschema aangebracht en zijn al enkele stukken vernietigd (ledenadministratie en adressenbestanden).

Kenmerken

Status toegang:
Eenvoudige toegang / plaatsingslijst
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
3,75
Categorie: