Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Nederlandse Christen Vrouwenbond afdeling Zal...
3250 Archief van de Nederlandse Christen Vrouwenbond afdeling Zaltbommel, 1949 - 2004
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De afdeling Zaltbommel van de Nederlandse Christen Vrouwenbond is op 12 januari 1949 opgericht op initiatief van mevrouw Oltmans te Zaltbommel. In december 1948 waren verschillende vrouwen op haar verzoek bijeengekomen om de oprichting van een afdeling in Zaltbommel te bespreken. Binnen de NCV werd Zaltbommel ingedeeld bij de provincie Utrecht. In 1999 is de naam van de afdeling gewijzigd vanwege de landelijke fusie met de Christelijke Plattelandsvrouwen Bond. De nieuwe naam werd Christelijk Maatschappelijke Vrouwenbeweging Passage. Tegelijk deed de afdeling Zaltbommel het verzoek om als afdeling voortaan ingedeeld te worden bij de provincie Gelderland, waartoe ook de - ex Christelijke Plattelandsvrouwen Bond - afdelingen Gameren en Hedel behoorden. Het zou het onderlinge contact alleen maar ten goede komen. Na 55 jaar werd de afdeling opgeheven. Het lukt niet meer om bestuursleden te vinden onder de leden.
Het archief is in februari 2005 geschonken aan het Streekarchief Bommelerwaard via oud bestuurslid mevr. Buwalda te Zaltbommel. Er zijn geen beperkingen gesteld aan de openbaarheid. Het archief omvat 0,6 m2.
Sil van Doornmalen, maart 2005.
Inventaris
30-35 Stukken en foto's betreffende jubilea van de afdeling
3250 Archief van de Nederlandse Christen Vrouwenbond afdeling Zaltbommel, 1949 - 2004
Inventaris
30-35
Stukken en foto's betreffende jubilea van de afdeling
Datering:
1974-2004

Kenmerken

Datering:
1949 - 2004
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Omvang in meters:
0,62