Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de watersnoodcommissie in het district Bommelerw...

3050 Archief van de watersnoodcommissie in het district Bommelerwaard, tevens plaatselijke watersnoodcommissie voor Zaltbommel, 1861 - 1926

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Identificatie
2. Context
2.1. Naam van de archiefvormer(s)
2.2. Institutionele geschiedenis
2.3. Geschiedenis van het archief
3050 Archief van de watersnoodcommissie in het district Bommelerwaard, tevens plaatselijke watersnoodcommissie voor Zaltbommel, 1861 - 1926
Inleiding
2. Context
2.3.
Geschiedenis van het archief
Van de geschiedenis van het archief is niet veel bekend. Het archief is grotendeels gevormd op het stadhuis van Zaltbommel en is daar ook blijven berusten in de gemeentelijke archiefbewaarplaats nadat de activiteiten van de commissie waren beëindigd. Met de gemeentelijke archieven van Zaltbommel werd het in 1983, bij de start van het Streekarchivariaat Bommelerwaard, onder het beheer gesteld van dat archivariaat. Bij de centralisatie van de huisvesting en wijziging van het streekarchivariaat in een streekarchief is het archief in 1993 terecht gekomen in de archiefbewaarplaats van het Streekarchief Bommelerwaard te Zaltbommel. Vanaf de samenvoeging per 2014 van dat streekarchief met het Regionaal Archief Rivierenland is het archief geborgen in de archiefbewaarplaats in Tiel.

Begin jaren negentig van de vorige eeuw is er een plaatsingslijst gemaakt van een deel van het archief. Die plaatsingslijst is in 2018 omgewerkt, uitgebreid en verbeterd tot deze inventaris.

Tijdens de inventarisatie bleken zich bij het archief enkele stukken te bevinden, die er niet in thuis hoorden. Het betrof een rapport van de Gezondheidscommissie voor de Bommelerwaard uit 1904 en stukken over de hulpverlening na een aardappelmisoogst in 1847. De stukken zijn opgenomen in het Archief van de gemeente Zaltbommel 1816-1929 (toegang 3019) onder de respectievelijke inventarisnummers 3019/4622 en 3019/4623.
2.4. Verwerving
3. Inhoud en structuur
4. Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
5. Verwant materiaal
6. Aantekeningen
7. Beschrijvingsbeheer
8. Bijlagen bij de inleiding

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Geen beperkingen
Omvang in meters:
1,75
Trefwoorden: