Archieven

 

Uw zoekacties: Verzameling documentatie inzake de joodse gemeenschappen in ...

1146 Verzameling documentatie inzake de joodse gemeenschappen in Gelderland en elders in ons land (Collectie Becker), onbekend

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Toelichting
J. Becker is de auteur van "Besneden en begraven", over Joodse gemeenschappen in ons land. Het archief en de documentatie die hij aanlegde, werd in ordners overgedragen aan het Regionaal Archief Rivierenand.De ordners waren zeer globaal van trefwoorden voorzien.
J. (Jacob) Becker was een onderzoeker naar de historie van joden in Nederland. Hij verzorgde diverse publicaties over joodse geschiedenis. Daarnaast was hij erg geïnteresseerd in andere religies. De door hem opgebouwde documentatie is geschonken aan het Regionaal Archief Rivierenland. Het betreft grotendeels zaken die geen of nagenoeg geen betrekking hebben op het rivierengebied. Een deel van de collectie bestaat ook uit documentatie verzameld door J. Becker ten behoeve van zijn publicaties over joodsche geschiedenis. Een deel van de collectie wordt wellicht ter zijner tijd nog vernietigd of overgedragen aan instellingen waar die stukken beter tot hun recht komen.
Deze voorlopige inventaris bevat slechts de opschriften zoals ze door J. Becker zijn aangebracht op de mappen. Die opschriften zijn door een vrijwilliger van het Regionaal Archief Rivierenland in 2014 overgetypt in een Wordbestand en van daaruit zijn ze in 2015 overgebracht naar deze toegang. Op die wijze is er nog geen goed toegang ontstaan, maar wel een voorlopige toegang waarmee globaal iets teruggevonden kan worden in de collectie.
In 2015 is een keuze gemaakt om alleen die stukken te bewaren bij het RAR die betrekking hebben op het werkgebied van het RAR; de andere stukken, vaak met een algemeen karakter, zullen extern geplaatst worden. De stukken die geplaatst blijven bij het RAR zijn genummerd vanaf no. 1. De stukken die extern geplaatst worden zijn genummerd vanaf 100. Waar in de beschrijving alleen een plaatsnaam genoemd wordt, bevat dat dossier info over Joden in die plaats en/of over de Joodse geschiedenis in die plaats.
Dit archief bevat de collectie aantekeningen van Becker die gebruikt zijn voor het boek "Besneden en begraven"; archief 1268 (Stichting Onderzoek Joods Verleden in Tiel) bevat de stukken die voornamelijk gaan over de realisatie en aantekeningen van dr. van Swichem over de inhoud van het boek "Besneden en begraven".

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
8,75