60 jaar jong

Het RAR bestaat in 2021 60 jaar. In die tijd zijn we uitgegroeid tot een innovatieve organisatie met meer dan 15 km archief, 40 TB digitale gegevens en 30 medewerkers. De voorloper van het Regionaal Archief Rivierenland is het Streekarchivariaat Tiel Buren, Culemborg. Deze dienst komt in november 1961 als gemeenschappelijke regeling tot stand.

De eerste streekarchivaris
Eerste archivaris RAR Jan den HoedDe eerste streekarchivaris wordt in 1963 benoemd: Jan den Hoed, voorheen archivaris in de gemeente Vlissingen. [foto Jan den Hoed 1397-p308] Zijn standplaats is het voormalige gemeentehuis van Wadenoijen aan de Burgemeester Meslaan in Tiel. De oude burgemeesterskamer is zijn werkplek en het raadshuis het bezoekerscentrum. Hij is op donderdag en vrijdag op zijn werkplek in Tiel te vinden, op woensdag in Buren en op maandag en dinsdag in Culemborg. Althans, dat is de officiële verdeling. Maar aangezien Den Hoed naast zijn taak als archivaris ook wethouder is, komen deze werkzaamheden vaak in de verdrukking.

Verhuizing
In november 1977 wordt Den Hoed burgemeester van Nieuw Lekkerland en een jaar later wordt Wim Veerman de nieuwe streekarchivaris. Veerman werkte tot dat moment bij het gemeentearchief in Dordrecht. In zijn tijd werken er naast hem ongeveer 6 andere mensen bij het archivariaat. Een van hen is Henk Huitsing. In dit filmpje geeft hij een rondleiding door het pand aan de Meslaan

 

 

 

 

archivaris Wim VeermanVeerman oefent zijn functie 33 jaar uit en in die tijd verandert er veel. In 1987 verhuist de archiefdienst van Drumpt naar het nieuwe pand van de bibliotheek aan de St. Agnietenstraat in het centrum van Tiel. De dependances in de aangesloten gemeenten blijven in gebruik, al verhuizen ze zo af en toe naar een andere locatie. In datzelfde jaar ontstaat ook de Stichting Vrienden van het Stadsarchief Tiel.

Groei …
De grootste verandering is het ‘insluiten’ van het streekarchivariaat KLEM (Kesteren, Lienden, Echteld, Maurik). Met deze uitbreiding verandert ook de naam van de dienst in Regionaal Archief Rivierenland (RAR). In 2006 sluit het RAR een langjarige dienstverleningsovereenkomst af met het Waterschap Rivierenland worden de bijzondere waterschapsarchieven bij het RAR ondergebracht. Die zijn allemaal te doorzoeken in de online waterschapsstamboom

 

 

 

 

 

streekarchivaris Ella Kok-MajewskaAls Veerman in 2009 met pensioen gaat, volgt Ella Kok-Majewska hem op. Zij werkt al vanaf 2000 bij het RAR. In datzelfde jaar sluiten ook Geldermalsen en Neerijnen zich bij het RAR aan. Voorheen zaten zij bij het naburige Streekarchivariaat West-Betuwe. De derde gemeente, Lingewaal, gaat dan over naar de archiefdienst in Gorinchem, maar komt in 2019 alsnog naar het RAR. In dat jaar worden Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal namelijk samengevoegd tot de gemeente West Betuwe. Kijk maar eens hoe de laatste archiefdoos zijn nieuwe bestemming vindt

 

 

Nieuwbouw
hoogste punt bouw nieuwe pand RAR aan JS de Jongplein Tiel
Het archief groeit dus flink en heeft al jaren behoefte aan een ruime, moderne, centrale huisvesting. De bouw daarvan start in 2009 en op 7 juni 2012 wordt het nieuwe gebouw van het RAR aan het J.S. de Jongplein 3 officieel geopend. 

 

 

 

 

krantenknipsel gelderlander over verhuizing archieven naar het RAR

In 2014 sluit ook het streekarchivariaat Bommelerwaard zich bij het RAR aan.   

 

 

 

 

 

opening depot 8 van het RAR

In 2017 wordt daarom een extra, achtste depot gebouwd, dat begin 2018 wordt geopend.  

Data
In de depots ligt ondertussen meer dan 15 kilometer aan archieven. Van de gemeenten Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, Zaltbommel en Waterschap Rivierenland. Maar ook van particulieren, bedrijven en verenigingen. Er staan meer dan 7,5 miljoen beschrijvingen online, en 40 TB aan digitale gegevens. Deze enorme hoeveelheid analoge en digitale data beheert het RAR met 30 medewerkers en 37 vrijwilligers. Zij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat al deze data niet alleen netjes en voor altijd wordt bewaard, maar ook snel en gemakkelijk is terug te vinden. 

En over bijna alles is wel iets te vinden. Probeer het maar eens: typ je zoekwoord in in de zoekbalk op onze website en start je onderzoek. Maar pas op: het is verslavend!