Vergunningen

Uw zoekacties: Archief van het Destructorbedrijf Geldermalsen, 1930 - 1948
2011 Archief van het Destructorbedrijf Geldermalsen, 1930 - 1948
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.1. Geschiedenis
2011 Archief van het Destructorbedrijf Geldermalsen, 1930 - 1948
1. Inleiding
1.1.
Geschiedenis
Vanaf 1928 werd door de gemeente Geldermalsen getracht een eigen destructorbedrijf in het leven te roepen. De economische depressie voorkwam dat het eigen bedrijf van de grond kwam. Omdat wettelijke regelingen per 1 juni 1932 verplicht stelden dat gestorven en afgekeurde dieren vernietigd moest worden via destructie, sloot men een overeenkomst met het destructorbedrijf te Overschie de N.V. Gekro. In dezelfde periode werden landelijk grote centrale destructorbedrijven opgericht die economischer werkten dan een klein plaatselijk bedrijf, waardoor de noodzaak om het in eigen beheer te gaan doen niet langer meer bestond. Er werd een gemeenschappelijke regeling opgesteld waaraan naast Geldermalsen de gemeenten Buren, Deil, Echteld, Kesteren, Lienden en Ophemert deelnamen. Het jaar daarop bleek Ophemert al als uitgetreden te moeten worden beschouwd. Naast deze aangesloten gemeenten maakten ook de niet-aangesloten gemeenten Culemborg, Est en Opijnen, Everdingen, Gorinchem, Herwijnen, Hagestein, Tiel, Vreeswijk, Waardenburg en Wadenoyen tegen betaling gebruik van de geboden faciliteiten. Later trad Ophemert alsnog weer tot de gemeenschappelijke regeling toe. Het personeel van de De Vleeschkeuringsdienst "Geldermalsen c.a." voerde de algemene werkzaamheden uit.
In eerste instantie werd gebruik gemaakt van twee ophalers. De ophaler te Geldermalsen haalde met een vrachtauto van het bedrijf de kadavers in zijn directe omgeving op en sloeg ze op in een loods staande op een perceel grond gehuurd van de dorspolder Geldermalsen. De Ingense ophaler haalde kadavers met paard en wagen op en sloeg ze op bij zijn woonhuis. Vervolgens haalde zijn collega uit Geldermalsen de kadavers weer op om ze naar Gel-dermalsen te brengen. Vandaar uit zorgde de N.V. Gekro voor verder transport. In 1934 werd van K.G. van Varik een woning met schuur aan de Meersteeg gekocht en waar een loods werd gebouwd. Dit werd vervolgens het verzamelpunt voor alle kadavers.
Direct na de Tweede Wereldoorlog besloot men het destructorbedrijf met ingang van 31 december 1946 te liquideren. In de loop van de tijd waren alle technische werkzaamheden overgegaan naar de N.V. Gekro en was het bedrijf verworden tot een administratieve organisatie die zich alleen nog bezighield met het invorderen van de gemeentelijke bijdragen en de uitbetaling hiervan aan de N.V. Gekro. Met dit laatste bedrijf werd vervolgens een (gemeenschappelijke) overeenkomst afgesloten voor de destructiewerkzaamheden.

Kenmerken

Datering:
1930 - 1948
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
0,12
Categorie: